Pogled na Niš iz balona: Austrijski tim u pripremi za trku balona preleteo preko Niša

U sklopu priprema za „Kup Gordon Benet“, najstariju svetsku trku balona na gas, balon sa dvočlanom austrijskom posadom na svojoj ruti od Nemačke do Grčke preleteo je i preko Niša, i tom prilikom zabeležio neverovatne fotografije našeg grada sa visine od oko 2500 metara.

Prvi let, austrijski dvojac Kolja i Vuzi imali su 21. februara, i tada su leteli 27 sati i 55 minuta iz Burgkirhena na Alcu ka Ubu, a pretprošle subote, kako kažu, postavili su sebi izazov za let na maksimalnoj udaljenosti od 32 sata. Njihov let je krenuo od južnog dela Nemačke odnosno Burgkirhena, preko Srbije i Niša, do Grčke odnosno okoline Soluna.

„Sa Koljom kao komandnim pilotom, leteli smo 28,5 sati, prevalivši neverovatnu udaljenost od skoro 1119 km. Ovaj let je Kolji poslužio i kao kvalifikacioni za trku u Francuskoj 2025. godine“ – kaže Vuzi.

Balon na gasni pogon tipa „Ballonbau Worner NL-1000 STU“, Niš je preletao brzinom oko 46km/h i leteo na visini od oko 2500 metara.

Prema rečima organizatora, cilj takmičenja „Kup Gordon Benet“,  je leteti na najdaljoj udaljenosti od mesta lansiranja. Kup Gordona Beneta je najstarija svetska trka balona na gas i smatra se za prvi događaj svetskih trka balona prema Los Anđeles Tajmsu. Nazvana „Plava traka“ aeronautike, prva trka je počela iz Pariza, 30. septembra 1906. godine.

Takmičenje je trajalo od 1906. do 1938. kada je na početku Drugog svetskog rata izvršena invazija na domaćine, Poljsku. Događaj je ponovo pokrenut tek 1979. godine, kada je Amerikanac Tom Hajnšajmer, atmosferski fizičar, dobio dozvolu od vlasnika da ugosti trofej. Takmičenje nije zvanično ponovo uspostavljeno od strane „Federation Aeronautikue Internationale“ sve do 1983. godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *