Pokušaj prevare privatnika: „Fantomski“ APR traži uplatu od 4.000 dinara

Privatnici, pogotovu oni koji porez plaćaju paušalno, moraju dobro ovih dana da otvore oči zbog prevare o kojoj se poslednjih dana priča u Nišu pa i u Srbiji.

U sandučiće firmi preko „Pošte Srbije“ stižu koverte u kojima se upozoravaju da za upis nekih podataka firme u privredni registar moraju da plate 4.000 dinara u roku od osam dana, a ukoliko to prekorače, onda bi naknada navodno bila čak 16.000 dinara!?

Svemu tome je prethodila preporuka Vlade Srbije da privatnici za uslugu upisa adrese sajta i mejl adrese ne moraju da daju ni dinara odnosno da će uluga biti besplatna.

Jedan od niških privatnika, Miodrag Miljković, vlasnik jedne produkcijske kuće prošle nedelje se „naoštrio za svađu“ u Agenciji za privredne registre jer je preporuka Vlade bila jasna – usluga je besplatna. Ubrzo su i on i predstavnici Agencije za privredne registre u Nišu shvatili da je reč o prevari.

Stvarno mi skočio pritisak kada sam iz koverte izvukao pismo sa logom APR gde mi traže 4.000 dinara. Kada sam otišao u APR, sa tamošnjim radnikom zaključimo da Privredni registri Srbije koji su potpisani malim slovima u vrhu obaveštenja, ne postoje u našoj državi. Prevaranti su i logo APR skinuli, ali malo modifikovali i vrlo je bitno da u tom spisu stoje podaci koji nisu javni, kojih nema na internetu, a tiču se poslovanja. Pismo je potpuno isto kao kada APR pošalje neko obaveštenje čak i jezička forma. U koverti sam našao ispisanu uplatnicu na moje ime sa brojem žiro računa. Apsolutno sve je urađeno samo da odem i da uplatim 4.000 dinara – priča ovaj producent.

On kaže da je to pismo pre nedelju dana završilo u korpi za otpatke APR-a jer su svi zaključili da je reč o običnoj prevari pa kako on kaže „ko se uhvati, uhvati“ odnosno ko poveruje i uplati sigurno je prevaren.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *