Polaganjem cveća odata počast stradalim niškim policajcima tokom rata na Kosovu

Na dan nekadašnjeg praznika koji se u staroj SFRJ proslavljao kao Dan bezbednosti, u policijskoj stanici u Nišu, penzioneri policijske uprave položili su cveće ispred spomen-ploče poginulim policajcima u znak sećanja na stradale koji su svoje živote dali 1999. godine na Kosovu.

Predsednica udruženja penzionera policijske uprave Niša i regiona Niš Živana Spasić, kaže da je 13. maj nepravedno zaboravljeni praznik nekadašnje bezbednosti, i da je ovo dan na koji se polažući cveće na spomen-ploči, sećamo naših policajaca heroja, koji su svoje živote dali za državu.

„Svake godine se okupljala vojska i policija, a danas jedino mi obeležavamo ovaj dan polažući cveće na spomen ploči naših policajaca heroja, koji su svoje živote dali za državu. Svi policajci njih desetorica koji se nalaze na spomen ploči su poginuli 1999. godine na Kosovu, a u pomen njima prošle godine smo povodom 45 godina postojanja, napisali monografiju u njihovu čast“ – rekla je Spasić.

Toma Marković, žandarmerijski kapetan u penziji bio je starešina u jedinici koja je brojala oko 150 boraca, desetorica se nisu vratili a 33 je ranjeno.

„Bio sam pripadnik niške čete, posebne jedinice policije koja je odavde krenula pod barjakom slave vojvode Sinđelića sa Čegra na svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju, da odbranimo nejač, svetinje, grobove naših predaka od napada NATO agresora“ – kaže Marković.

Poginuli policajci čija imena stoje na mermernoj tabli na ulazu u policijsku stanicu u Nišu, su: Dragan Stamenković, Zoran Ranđelović, Zoran Blagojević, Branislav Menković, Miroslav Mitić, Srđan Lazarević, Dragan Barać, Slavoljub Krstić, Goran Nikolić i Slaviša Cekić.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *