Polovni udžbenici bliži džepu roditelja u Nišu

Još dve nedelje je ostalo do početka školske godine, a glavna briga roditelja školaraca su svakako udžbenici koje treba obezbediti do 1. septembra. U centru Niša, na početku Obrenovićeve ulice svakog dana su tu prodavci polovnih udžbenika za osnovnu i srednju školu, ali i za pojedine fakultete. Interesovanje roditelja je veliko, ali se još bolja prodaja, kako kažu prodavci, očekuje sledeće nedelje.

Prodaja ide odlično, ali biće sigurno još bolje. Roditelji dolaze sa spiskovima i kupuju knjige koje im fale, mada vrlo često prodam i cele komplete knjiga, jer je ovo velika ušteda za roditelje, pogotovo za one koje imaju po dvoje i više školske dece“, kaže jedan od prodavaca.

Cena jedne polovne knjige se kreće od 300 do 400 dinara, dok se polovne, neispisane radne sveske prodaju po 200 dinara. Mnogi prodavci i otkupljuju knjige, tako da roditelji za dve knjige koje donesu mogu dobiti jednu i tako dodatno uštedeti.

Imam dvoje dece, osnovci su i za nove udžbenike mi je potrebno više od 20.000 dinara, što je sa platama u ovom gradu nemoguće obezbediti. Polovne knjige su spas za nas, roditelje, jer pored toga za početak školske godine treba kupiti i školski pribor, ranac, opremu za fizičko i još mnogo toga. Oba kompleta polovnih knjiga sam kupila za 11.000 dinara, što je velika ušteda“, kaže sugrađanka Bojana Jovanović.

Kada govorimo o novih udžbenicima, cena jednog se i za osnovnu i za srednju školu kreće od 500 do 1.000 dinara, mada pojedini udžbenici za srednjoškolce prelaze 1.000 dinara. Cene kompleta udžbenika zavisi od škole koju dete pohađa, odnosno od izdavača za koje se određena škola opredelila. Obično su udžbenici skuplji za više razrede. Cena kompleta udžbenika za I razred otprilike se kreće od 6.000 – 8.000 dinara, dok su udžbenici za V razred oko 15.000 dinara.

Prošle godine se do 15. septembra nije znalo da li će novi udžbenici biti obezbeđeni za treće dete i za korisnike socijalne pomoći, kako je i obećano, pa su mnogi roditelji do tada već kupili udžbenike.

I ove godine je korisnicima socijalne pomoći obećano da će dobiti udžbenike za decu, ali videćemo da li će biti tako. Prošle godine su nam tek polovnim septembra dali udžbenike, pa smo vraćali ili prodavali ove koje smo prethodno kupili, nadam se da će ove godine to ranije da učine“, kaže jedna Nišlijka.

D.N.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *