Pomen u Zoranovu čast i u Nišu, 21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

Prošla je 21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, tim povodom Demokratska stranka organizuje „Pomen u Zoranovu čast“, i poziva građane da se u 15 sati okupe na Trg kralja Milana. Nakon šetnje do Sabornog hrama u Nišu, u 16 sati iz koalicije „Niš moj grad“, pozivaju sve da upale sveće u pomen dr Zoranu Đinđiću.

Često nazivan „prvim demokratskim premijerom“ Srbije, Đinđić je bio je predsednik Demokratske stranke i jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije koja je pobedila Miloševićev režim. Ubijen je na današnji dan 2003. godine, pa članovi Demokratske stranke pozivaju poštovaoce ubijenog premijera da mu zajedno odaju poštu.

„Pozivamo članove Stranke, simpatizere i sve sugrađane koji dele političku viziju Zorana Đinđića da se u 15 časova okupimo na Trgu kralja Milana, odakle ćemo zajednički prošetati centrom grada do Saborne crkve, u kojoj će se od 16 časova održati pomen“ – navode iz DS.

Miodrag Stanković iz koalicije „Niš, moj grad“, nekada istaknuti član Demokratske stranke, pozvao je gradsku vlast da usvoji odborničku inicijativu da se opredele sredstva za izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću.

„Ove godine obeležava se 21 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je pravi trenutak da se nakon toliko godina usvoji moja inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor“ – naveo je Stanković.

Dodaje da bi ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, trebalo da bude predmet opšteg konsenzusa.

„To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik“ – kaže Stanković.

Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, smatra odbornik, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *