Poplave u Nišu otkrivaju propuste lokalne vlasti: Korupcija i nebriga ugrožavaju građane

„Nakon nedavnih nasilnih događaja i eksplozija u Srbiji, Vlada i ministri tvrde da „sistem nije zakazao“, ali dok se ove reči izgovaraju, srpska sela i gradovi ponovno su zahvaćeni poplavama. Kanalizacija je pretila kliničkim centrima, putevi su uništeni, ulice su pod vodom, a imovina siromašnih građana Srbije je devastirana. Uzrok ovih poplava leži u zapuštenoj kanalizacionoj infrastrukturi, urbanističkoj korupciji te nebrizi i pohlepi funkcionera lokalne vlasti“, ističe profesor dr Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik i potpredsednik Srpskog pokreta Dveri.

Prema profesorki Milenković Kerković, poslednja poplava u Nišu nakon snažne kiše izazvala je haos u gradu. Podvožnjak u Zetskoj ulici i deo ispod Stare Ciglane pretvorili su se u blatnjavo jezero, dok su kanalizacione vode ponovno prodrla u Dečiju kliniku u Nišu.

„To je jasan pokazatelj da lokalna niška vlast nije preduzela nikakve mere u prevenciji poplava“, upozorava Milenković Kerković.

Profesorka Milenković Kerković ukazuje da umesto prevencije poplava i pomoći u sanaciji štete nakon svake kiše, niška vlast favorizuje neumerenu izgradnju. Dozvole za gradnju izdaju se bez adekvatnih procena i elaborata o uticaju na životnu sredinu, zelenim površinama se ne pridaje dovoljno pažnje, betonska naselja se podižu bez potrebne kanalizacione infrastrukture, javne zelene površine se prenamenjuju u građevinsko zemljište, rečni šljunak se nekontrolisano iskopava, kanalizacija se zanemaruje, a slivnici ostaju nepročišćeni, što dovodi do stvaranja deponija od potoka i reke Nišave.

„Rasprava Komisije za planove Grada Niša pokazala je da uprkos nedavnim poplavama, trougao investitor – Gradonačelnica – Komisija za planove, ne odustaje od planova koji bi omogućili izgradnju na ključnim delovima grada koji sprečavaju veće poplave“, ističe Milenković Kerković i kaže da će nakon smene vlasti biti lako utvrditi ko je zanemarivao javni interes Nišlija i radio isključivo u korist privatnih investitora.

Takođe, biće moguće identifikovati odgovorne i obezbediti da snose odgovornost za ogromnu štetu koju su poplave prouzrokovale Nišlijama, zaključuje profesorka dr Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik i potpredsednik Srpskog pokreta Dveri.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *