Porodica Stojanović iz Pasi Poljane neguje bezmalo 1.000 vrsta ruža

Porodica Stojanović iz Pasi Poljane kod Niša mnogima mogu da služe za primer jer u svom dvorištu neguju bezmalo 1.000 vrsta ruža.

ruzicnjak
Tomislav Stojanović

Možda malo ko može da zamisli, ali ruže mogu da budu strast. Počelo se od dve tri, a onda listajući literaturu čovek vidi da je to jedna vrsta nauke i pre svega volje i ljubavi da se sve održava po propisima – kaže domaćin Stojanović.

Tačnije, kako kaže domaćin Tomislav, nedostaje im još 23 vrste pa da upotpune brojku ružičnjaka koji malo ko ima na jugu Srbije. Dok šetamo ovom baštom veselih boja, on kaže da je u stvari potrebno mnogo ljubavi i pažnje da se ovako specifična bašta odneguje.

Počelo je praktično sa jednim zasadom. To smo počeli da negujemo, bez nekog plana da se ikada od toga stvori neka zarada. Pasi Poljana je selo gde se gajila stoka, bilo je nešto poljoprivrede… Kako smo davno postali deo grada, nekako se to gubilo vremenom, a selo je postao deo grada. Tako smo i mi nekako krenuli s ružama da nam pre svega dvorište bude lepo. To je, bar kod mene, prešlo u neki pasionirani hobi. Kada je ružicnjak nabujao, javila se želja nekih da prodaju ruže. Teško mi je bilo i tada i danas da se odvojim od svake ruže, ali kad su stigle prve pare od toga, odmah sam znao koju ću vrstu da kupim – priča Tomislav.

On kaže da sada svoju penziju dobrim delom upotpunjuje ovim hobijem.

Ovo je selo i čovek ne može da ostane bez hrane, ali troškovi su veliki. Deca su se, normalno, orjentisala prema gradu i troškovi su veliki. Ovim ružičnjakom, uspevam da „pokrijem“ polovinu. Mislim na troškove prevoza, struje i još ponečega. To je u ovom vremenu vrlo značajno jer ne brinete da li će vam iseći struju, a na drugoj strani tu su i unucici kojima možemo nešto malo više od ostalih da doprinesemo – priča Tomislav.

On ne misli da konkuriše kako bi dobio neka podsticajna sredstva za uvećanje svog ružicnjaka jer kako kaže, dovoljno je u godinama da ne može da ovaj posao širi jer je to pre svega „penzionerski hobi“ pa tek onda neka vrsta posla.

M.S.

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *