Porodice poginulih u tragediji u Donjem Međurovu: Što pre osuditi krivce!

Porodice poginulih i povređenih u stravičnoj nesreći od 21. decembra prošle godine kada je osmoro meštana Donjeg Međurova, Čokota i Novog sela kod Niša poginulo u sudaru voza i autobusa „Niš ekspresa“, negodovali su na poslednjem ročištu što je pravda spora da osudi krivce za ovu tragediju.

Na ročištu pre nekoliko dana u Palati pravde u Nišu, izveštaj komisije „Infrastrukture Železnice“ je ocenjen kao površan, a porodice su zamerile sudu što se bavi nekim protokolarnim pitanjima na suđenju Milanu Zdravkoviću (36), vozaču autobusa „Niš eksporesa“ koji nije stao na znak „stop“, a nakon čega je na autobus naišao voz pod brojem 7821 i prvo usmrtio tri, a kasnije još petoro građana od kojih troje dece.

Komisija iz „Železnica Srbije“ je poslala izveštaj Osnovnom sudu u kome se navodi da je voz bio ispravan i slično, a čime se krivica prebacuje na vozača niškog autoprevoznika.

Zdravković je bio u sudnici, nije prozvan da svedoči.

U sudu se sada bave time da li je mašinovođa Vladica Rakić, mogao da zakoči, ako je voz išao brzinom od 68 kilometara na sat, a u Srbiji je dozvoljeno 70 kilometara na čas. Izgubili smo decu i najmilije, a ovde se raspravlja o kočnicama i uglu preglednosti. Iz svega do sada izrečenog, jasno je ko je kriv. mašinovođa je trubio tek na 17 metara od pružnog prelaza, a vozač „Niš ekspresa“ nije stao na znak „Stop“ tako da je bio po sredini pruge kada je voz naleteo na autobus i prepolovio ga. I pitanje je ko je Železnicama Srbije dozvolio da se mesto gde su dokazi renovira posle tri dana od nesreće – složne su porodice Dimitrijević, Đorđević i druge.

Na ročištu se danas prvi put pojavio otac Lene Ilić koja je 17. maja izdahnula od povreda zadobijenih u ovoj tragediji.

Sudija je pri kraju ročišta rekao da shvata bol porodica i da potpuno razume što se protokolarna pitanja moraju do detalja pretresti, ali da se moraju utvrditi svi podaci oko ove tragedije kao i to kolika je dužina zaustavljanja voza pri brzini voza od 68 km/sat.

U sudaru autobusa i voza smrtno su stradali Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Danijela Stanković (48), Bogomir Lazić (75), Nataša Janković (42) i Marijana Kocić iz Čokota, Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Medjurova, dok se Marko Lazarević (16) i dalje leči od zadobijenih povreda. U nesreći je teže i lakše povređeno 29 ljudi.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *