Poslastičarima mnogo posla oduzima nelojalna konkurencija

Poslastičarka Jelena Ilić iz Niša radi sa koleginicom i htela bi da zaposli još jednog radnika u njenoj radnji, ali kaže da su porezi na dohodak veliki, a s druge strane i nema pravog kadra koji bi odmah krenuo u posao.

Ona nema klasičnu poslalstičaru već radnju sa vitrinom gde se kilogram kolača na primer, može kupiti za najmanje 600 dinara.

Ima tu dosta problema kada se nagomila posao pred praznike i slično. Porez na dohodak je 60 odsto, a to je mnogo para da bi zaposlila još jednu ženu. Ako joj pripada normalna plata za rad i plus dažbine, radiću u minusu. To je jedna stvar, a možda mnogo veći problem je nelojalna konkurencija. Dok ja plaćam uredno sve namete, žene sede kući i rade „na crno“. Država tu može da reaguje, ostavljaju na društvenim mrežama i brojeve telefona, ali to je za sada mrtvo slovo na papiru – priča ova mlada žena.

Ona je otvorila radnju ove godine i za sada joj dobro ide jer proizvodi ukusne kolače, torte i ostalo, ali kaže da nije korektno da ona poštuje kompletnu proceduru poslovanja, a nelojalna konkurencija joj kvari posao.

– Nisam htela nelegalno da se bavim ovim poslom i otvorila sam radnju. Sada radim sa još jednom koleginicom i možemo da zaradimo dve plate, ali o širenju proiuvodnje za sada nema ni govora. Kada bi se smanjili porezi, onda bi nekako i mogla nešto da planiram – priča ona.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *