Potomak Jakova Nenadovića, Arsenije imenovan za vladiku niškog

Za vladiku niškog imenovan je vladika Arsenije Glavčić koji je do sada bio episkop toplički, a posle današnjeg zasedanja sinoda Srpske pravoslavne crkve. Ovu vest prenose beogradski mediji „Blic“ i „Telegraf“, a na sajtu Srpske pravoslavne crkve još nema nikakvih podataka o tome. Vladika Arsenije sa 39 svojih godina bi predstavljao najmlađeg predstavnika Eparhije niške.

Vladika Arsenije

Ostaje nam da verujemo da je to tako kao što pišu mediji. Mi zaista ništa ne možemo zvanično da potvrdimo dok se ne pošalje objava eparhijama i dok se to ne objavi na sajtu Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je „Građaninu“ u sinodu SPC u Begradu.

U napisu Arhiepiskopije beogradsko karlovačke se naviodi da je arhimandrit Arsenije (Glavčić), rođen 10. marta 1978. godine u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice, rođene Nenadović, dobivši na krštenju ime Milomir. Po porodičnom poreklu arhimandrit Arsenije potiče iz mesta Kovači kod Jošaničke Banje, gde je rođen njegov otac Bogdan. Majka Ružica, rođena u selu Bavanište kod Pančeva, poreklom je iz čuvene porodice Nenadovića iz Brankovine. Deda po majci Nikola potomak je Jakova Nenadovića, vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu 1993. godine, odakle, po blagoslovu tadašnjeg Episkopa banatskog Hrizostoma (Stolića), odlazi u Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Školovanje u Bogosloviji završava sa odličnim uspehom 1998. godine. Odmah nakon završetka Bogoslovije, po blagoslovu Episkopa Hrizostoma, upisuje se na Bogoslovski fakultet u Beogradu. U toku studija dva puta je odlazio na usavršavanje ruskog jezika na Puškinovom institutu u Moskvi, 1999. i 2000. godine.

Godine 2002. Episkop banatski Hrizostom postavlja ga na dužnost Sekretara Eparhijskog upravnog odbora i blagajnika Eparhije banatske. Na toj dužnosti ostaje sve do septembra 2004. godine. Sledeći svog duhovnog oca Episkopa Hrizostoma prelazi u Eparhiju žičku gde biva postavljen na dužnost Sekretara Episkopa u julu 2005. godine. Istovremeno započinje i pripremu za monaški život kao iskušenik na Episkopskom dvoru u manastiru Žiči. U septembru 2005. godine diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Na dužnosti Sekretara Episkopa žičkog ostaje do oktobra 2006. godine kada, po blagoslovu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, odlazi na postdiplomske studije u Grčku. Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu upisuje se na magistarske studije na katedri za Liturgiku kod profesora Panajotisa Skalcisa, navodi Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka .

U toku studija prima monaški postrig u manastiru Studenici 1. avgusta 2007. godine dobivši ime Arsenije. Na praznik Svetog proroka Ilije iste godine rukopoložen je u čin jerođakona od strane Episkopa žičkog Hrizostoma u manastiru Studenici. Dve nedelje kasnije, na praznik Prenosa moštiju svetog arhiđakona Stefana, 15. avgusta, u manastiru Žiči, Episkop žički Hrizostom rukopoložio ga je u čin jeromonaha. Nakon toga vraća se na studije u Solun, a naredne godine, na praznik Prepodobne Anastasije Srpske, 5. jula, u manastiru Studenici, proizveden je u čin arhimandrita. Magistarsku disertaciju na temu: „Tipik Svetog Nikodima Arhiepiskopa srpskog“ odbranio je 29. novembra 2012. godine sa odličnom ocenom.

Nakon osvećenja novog Episkopskog dvora u Kraljevu, 15. maja 2011. godine, zajedno sa Episkopom žičkim Hrizostomom, kao pridvorni monah, prelazi iz manastira Žiče u Kraljevo. Uz svog duhovnog oca ostaje sve do njegovog blaženog usnuća 18. decembra 2012. godine. Nakon upokojenja Episkopa Hrizostoma nastavlja da vrši poslušanje pridvornog monaha na Episkopskom dvoru u Kraljevu. U februaru 2014. godine, na predlog Administratora Eparhije žičke Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, dobija blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve za doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu.

Na redovnom prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 23. maja 2014. godine izabran je za Episkopa topličkog, vikara Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, stoji na ovom sajtu.

SPC/M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *