Potpisan Ugovor sa EBRD-om: Potvrđena druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka Niš

Danas je u Vladi Republike Srbije zvanično potpisan Ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na zajam od 80 miliona evra namenjenih unapređenju naučne infrastrukture u zemlji. Ovaj ugovor predstavlja značajan korak ka daljem razvoju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Jedan od ključnih projekata koji će biti finansijski podržan ovim zajmom je dogradnja Naučno-tehnološkog parka Niš (NTP Niš), tačnije objekta druge faze parka. Ova dogradnja ima za cilj proširenje kapaciteta prostora namenjenog kompanijama članovima parka i laboratorijskog prostora. Projekat je podeljen u dve faze radi efikasnije realizacije.

Prva faza podrazumeva rekonstrukciju i dogradnju postojeće lamele objekta koja je već u funkciji od 2020. godine. Druga faza, koja je takođe obuhvaćena ovim projektom, uključuje izgradnju nove lamele u severozapadnom delu kompleksa. Ova nova lamela će biti povezana toplom vezom sa prvom fazom na nivou I sprata.

Novi objekat će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra. On će obuhvatiti prostor od oko 9.500 kvadratnih metara namenjen kancelarijskom prostoru, kao i laboratorijski prostor od 900 do 1.000 kvadratnih metara. Planirani kapacitet objekta je od 700 do 1.000 korisnika.

„Iskreno se nadam da će implementacija ovog projekta omogućiti podizanje konkurentnosti naših gradova i regiona, te da ćemo na taj način doprineti povećanju zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi“, istakao je Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Novi objekat će predstavljati jedinstven kompleks zajedno sa postojećim objektom NTP Niš i prostorom namenjenim odmoru, socijalizaciji i neformalnom radu. Trenutni konferencijski centar, restoran, kafić, prostor za zabavu i coworking prostor biće integrisani kao deo jedinstvene celine sa novim objektom.

Projekat dogradnje Naučno-tehnološkog parka Niš je jedan od najznačajnijih strateških projekata za razvoj Regiona Južne i Istočne Srbije. Njegova implementacija će omogućiti neometan rad inovativnih kompanija i dodatno jačanje inovacionog ekosistema ovog regiona. Zahvaljujući podršci EBRD-a i Vlade Republike Srbije, Srbija će unaprediti svoju naučnu infrastrukturu i stvoriti povoljan ambijent za razvoj znanja i inovacija.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *