Potresno predavanje poslednjeg preživelog Nišlije koji je bio u tri nacistička logora

napisao Đorđe Bojanić, profesor istorije i organizator predavanja

U OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša drugu godinu za redom se održava potresno predavanje čika Vlade Jovanovića (predsednik Udruženja zatočenika i njihovih potomaka), jedinog živog logoraša iz Južne Srbije koji je preživeo starahote logora Crveni krst, Banjica, zloglasnog logora Mathauzen i na kraju bio u logoru Guzen.

Jovanović je iz Niša kasnije bio deportovan na Banjicu pa u zloglasni logor Mauthauzen.

Mauthauzen-Gusen, koji se nalazi oko 20 kilometara od Linca u Austriji bio je klasifikovan kao logor 3. reda. To je značilo da je imao najbrutalnije moguće uslove pritvora, a u njemu je nastradalo na hiljade Srba tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Na Vojnom groblju u Mauthauzenu pored žrtava iz Drugog svetskog rata uglavnom ima žrtava iz Prvog svetskog rata, od 9.200 sahranjeno 8.000 je Srba. Naš narod je položio velike žrtve u svim ratovima i to ne sme da se zaboravi.

Zajednička slika (klik za uvećanje)

Čika Vlada je bio zarobljen 1944. godine u selu Kravlje i odveden u logor CRVENI KRST gde je proveo 22 dana, zatim je deportovan u logor na Banjici, gde je bio u zarobljeništvu 33 dana, a odmah zatim prebačen je u logor Mathauzen (Austrija). U logorima je proveo oko 8 meseci. Bio je blizu gasne komore… Srećom je preživeo.

Logor Crveni Krst je jedinstven po pokušaju masovnog bekstva 105 zatvorenika, 12. februara 1942. – kaže Jovanović, koji je, dve godine kasnije, i sam doživeo logorašku sudbinu, zarobljen je bio bez ikakvog razloga…Sećam se kako su ti mučenici, promrzli, ranjeni, gladni i pocepani, bežali po selima, a jedna manja grupa došla je i u moje selo, Kravlje. Nažalost, mnogo je golorukih ostalo na bodljikavoj žici, a zbog 11 poginulih Nemaca za odmazdu je streljano 1.100 ljudi, kaže čika Vlada Jovanović.

Jovanović i Bojanić

Čika Vlada ne mrzi one koji su ga mučili, ali kaže da ih ne razume.

U Srbiju po oslobađanju logora vratio se sa 40 kilograma, nisu ga mogli prepoznati ni oni koji su ga najbolje poznavali, nije ga prepoznao ni rođeni otac. Osnovač je Društva preživelih niških logoraša. Čika Vlada danas ima 94 godine.Na kraju predavanja koje je trajalo više od jednog školskog časa, Čika Vlada je dobio ogroman aplauz prisutnih.

Zanimljiv je bio i deo kada je čika Vlada pričao učenicima o STEPENICAMA SMRTI u logoru Mathauzen.

Logor Mathauzen je bio smešten u blizini kamenoloma, gde smo mi zatvorenici svaki dan radili i nosili teške blokove uz stepenice.

Predavanje u učionici

Čuvari su se zabavljali terajući nas jadne i izgladnele da se trkamo uz stepenice ili da trčimo niz stepenice, takva igra je svakodnevno odnosila živote zatvorenika, kaže čika Vlada.

Pošto nije bilo mesta zbog prepune učionice đaka, učenici su tražili da čika Vlada sa njima izađe napolje radi zajedničke fotografije, na šta je on rado i pristao… ali javni čas se nastavio i u školskom dvorištu.

Svaka čast i đacima koji su prepoznali njegov značaj.

6 Comments

  1. Ја разумем полемику двојице колега (Небојше са Небојшом). Не разумем овог Ранка, који болесно замењује тезе и покушава да заштити неког.

  2. Kolega Bojanić je lepo preneo predavanja čika Vlade Jovanovića. Ružno je što se neko, zloupotrebljavajući moje i kolegino ime,insinuirajuči da su komentari naši, poigrava sa ozbiljnom temom i ozbiljnim ljudima. Njemu na obraz!

    1. Pretpostavljam da je Nebojša Ozimić tzv. istoričar, koji nanosi štetu niškom muzeju klovnovskim nastupom u medijima. Moja kritika kolegi Đorđu je dobronamerna i nije mi jasno zašto se neko javlja neprozvan.

    2. Ognjanoviću, možda zato što postoje takvi kao ti, koji pišu pod lažnim imenom. Šta li ste se navrzli na ovog čoveka?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *