Poznat program 23. međunarodnog simpozijuma vizantologa „Niš i Vizantija“

Na dan obeležavanja slave grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena, 3. juna u 17:30 časova otvara se naučni skup „Niš i Vizantija“, na Univerzitetu u Nišu. Ovogodišnja tema međunarodnog simpozijuma vizantologa biće „Vizantija i vizantijski svet / 324 – 2024 – od Vizantiona ka Konstantinopolju i Novom Rimu”, a sam program koji sadrži niz predavanja, promocija i obilazak spomenika kulture Niša, trajaće 3 dana, od 3. do 5. juna.

Na međunarodnom naučnom skupu govoriće gosti iz Novog Sada, Beograda, Jagodine kao i gosti iz inostranstva Rusije, Makedonije, Bugarske, Italije, Turske, Grčke, SAD-a, Kanade i Španije. Uvodnu reč imaće dr Miša Rakocija, koji kaže da je baš ovo tema simpozijuma zato što je prošlo 1700 godina od trenutka kada je Konstantin počeo izgradnju nove prestonice na mestu starog grada Vizantiona. Skup će biti otvoren uz blagoslov episkopa niškog gospodina Arsenija.

Neke od tema na koje će se govoriti na skupu biće: Vatikanski srpski jevanđelistar iz XIII veka, Od Vizantiona, preko kolonije Antonine do Konstantinopolja –  graditeljska delatnost Septimija Severa i Konstantina, Sve tvrđave grada Niša i sakralna topografija od IV do XVIII veka, Vikinzi u Carigradu: pojava, značaj i svedočanstvo.

„Na simpozijumu će se između ostalog govoriti i o oblasti grada Naisusa, na razmeđi rimskih provincija, Dardanija, prva Mezija i Mediteranska Dakija, o elementima neovizantinizma u savremenom sakralnom graditeljstvu Niša, a biće i predstavljeno Germansko koplje iz Prokuplja – svedok krize u Vizantiji 5. veka“ – navode organizatori.

Međunarodni simpozijum organizuje se 23. put po redu, za to vreme je preko 900 uglednih naučnika iz celog sveta boravilo u Nišu, a njihova otkrića su odštampana u 22 zbornika radova „Niš i Vizantija“ i u jednom specijalnom izdanju „Niš i hrišćansko nasleđe“. Celokupni program simpozijuma možete pogledati na zvaničnom sajtu Međunarodnog naučnog skupa „Niš i Vizantija“.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *