Pravda na struju

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Stefan Marković

sud01Ko kaže da Niš nije moderan i tehnološki razvijen grad, taj nema pojma, jer se u Nišu i zakon sprovodi na struju. Opšte je poznato da je pravda spora, ali ono što nismo znali, a što smo naučili prošlog petka, je činjenica da je pravda bez električne energije nedostižna.

Naime, zbog radova na trafostanici, par sati je bez struje bio centar grada, a samim tim i Palata pravde u kojoj su se, po svoj prilici, nalazili mladi razbojnici.

Oni su svoje čojstvo i junaštvo, nedavno prezentovali pretukavši i opljačkavši Milicu i Živka M. (78) iz Krušja kod Aleksinca.

Zbog nestanka struje, besna petorka nije saslušana, već su tabadžije puštene svojim kućama.

Ako se uzme u obzir da se bez struje ne može igrati pasijans na računarima, niti se mogu uključiti kuvala za kafu, sasvim je jasno zašto su tužioci Višeg suda u Nišu popizdeli i kao znak revolta odbili da obave saslušanje. A i šta je trebalo, da im sudija Dred određuje pritvor uz sveću? Ne ide. Pa nije ovo srednji vek!

igor novakovic
FOTO: mcnis.org.rs

Sve Nišlije koje se poslednjih dana probijaju u distribuciji, ispred šaltera za reklamaciju, uz majkevamga lopovske , zbog uvećanih računa za struju, trebalo bi da postiđeni spuste glave i da se izvine i čitačima, i šalterskim radnicama, i  Novakoviću i Zoki ministarki, zbog bezrazložnog besa.

Štaviše, trebalo bi da budu zahvalni, jer uz veliki račun, ide i velika odgovornost, pa su sve redovne platiše, neposredno i izvršioci zakona!

Pitate se kako to… da vam objasnim.

Čvrsto verujem da se negde na računu – koji je po legendi dizajniran od strane Rubika lično – između potrošenih kilovat časova, takse za brojilo, te-ve preplate, takse za Svetog Nikolu, takse za Novu godinu, takse za drugo dete, nalazi i taksa za pravosuđe, po kojoj se obezbeđuje neprestani, nesmetani protok električne energije do svih pravnih institucija, a sve sa ciljem da se redovno sprovodi pravda.

Nisam ja prvi koji je uvideo međusobnu uslovljenost distribucije i niškog Tadž Mahala (tako nazivam Palatu pravde, jer kao i Tadž Mahal, stoji u ime pokojne lepotice), već je to bio dasa koji je, sećate se, u novembru, istovremeno dojavio da su postavljene bombe u obe institucije; bedni opstruktor pravde!

FOTO: facebook.com stranica 99% Srbija
FOTO: facebook.com stranica 99% Srbija / klik za veći prikaz

Ako se nastavi saradnja ove dve javne institucije, mogli bismo uskoro da očekujemo montere kako umesto da isključuju struju, isključuju kriminalce iz društvenog života. Ionako su sličnog mentalnog sklopa kao žandarmerci.

Iz vozila Jugoistoka sa dograđenim rotacionim svetlom, iskoče dvojica, u stilu Prljavog Harija, upadnu u kuću i pravo za šiju.

– Primio si opomenu, prijatelju, plati o’ma ili te isključujemo!

Strpaju ga u kola i ćao će – pravac Viši sud ili EPS ili jebemliga, bilo koje drugo mesto gde ima struje.

Kako se najavljuje pooštravanje zakona, mislim da će se u Niš doterati i neka električna stolica, koja bi se koristila kod minornih prekršaja, jer ipak, za eutanaziju je potreban veći napon od trenutnog.

Naposletku, imam dva predloga: da se ispred Palate pravde podigne spomenik Nikoli Tesli i da se napravi nova, niška verzija figure Justicije, koja bi u rukama imala vagu i banderu, a umesto poveza preko očiju povez preko obraza; tamo gde je praznina.

Nadam se da ove zime neće doći do restrikcija struje, jer bismo u tom slučaju imali prazne zatvore, a pune ulice kriminalaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *