Pre 106 godina, niške devojčice učile predmet „Pouke za domaćice“, a danas…

Građanin.rs došao je do jednog školskog svedočanstva iz 1910. godine u Nišu gde se vidi da je postojao predmet „Pouke za domaćice“. Danas, 106 godina posle, to bi verovatno naišlo na neke osude jer se po tom predmetu ne podrazumeva rodna ravnopravnost, a i proizilazi da ženski deo populacije mora da zna posao domaćice, što danas nije slučaj.

domacice16

Jedan od boljih poznavalaca prilika u tadašnjem Nišu kaže da se na tom predmetu učio vez, kuvanje, lepo ponašanje…

To je bio predmet gde su devojke učile zapravo da budu dame. Bilo je takvo vreme gde je bilo nezamislivo da žena nosi pantalone, ima tetovažu i slično. Prozapadna kultura je „progutala“ mnoge tradicionalne navike kod Srba tako da je sada nezamislivo da devojke budu ono za šta ih je bog stvorio, nego hoće da liče na muškarce. Neke se time još i hvale. Svako vreme nosi svoje breme pa tako i ovo. Ovo svedočanstvo koje vam dajem na uvid je svedočanstvo dečaka, pa je zato neocenjen iz ovog predmeta – kaže nam naš izvor.

Nije poznato iz koje je škole ovo svedočanstvo, mada se pretpostavlja da potiče iz Osnovne škole „Učitelj Tasa“.

M.S.

2 Comments

  1. Ne mogu da verujem kakve gluposti pisete i objavljujete. Prosto je neverovatno da je neko u 21. veku u evropskoj zemlji protiv obrazovanja i skolovanja zena. Radim u prosveti i sokirana sam kakvo zatupljivanje propagirate navodnim izjava vaseg „izvora“. Izgleda da su u pravu oni sto tvrde da vas list treba da se zove „Malogradjanin“.

    1. Baš je šteta Rado što niste ukapirali poentu teksta, ali nema veze. Ovde niko ne napada nikoga i nema mesta tom vašem prevelikom šoku. Što više ovakvih dokumenata bilo, bolje ćemo poznavati tradiciju, puno pozdrava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *