Predložena izmena odluke o podizanju spomenika u Nišu, planira se izgradnja spomenika Dr Zoranu Đinđiću

Miodrag Stanković, član Skupštine Grada Niša, je predstavio predlog koji zahteva promene u odluci o podizanju i održavanju spomenika i spomen obeležja na teritoriji grada. Takođe je predložio da se sredstva za izgradnju spomenika prvom demokratskom premijeru i reformatoru, Dr Zoranu Đinđiću, obezbede rebalansom budžeta za 2023. godinu.

Ove godine obeležava se tačno 20 godina od ubistva Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina pokrene inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor“, izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Kako podseća Stanković, ubistvo Zorana Đinđića je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića.

Pozivam sugrađane da se okupimo u nedelju 12. marta, u 12 sati, na Trgu Kralja Milana kako bismo šetali do Saborne crkve, gde će se u 12:30 sati održati pomen. Na taj način obeležićemo 20 godina od Zoranovog ubistva i ukazati poštovanje jednom od nas“, zaključio je Stanković. 

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *