Predsednica žirija FS Ana Sofrenović, a pomažu joj Bojana Maljević i Tihomir Stanić

Ne pamti se kada je u Nišu vladalo toliko interesovanje za Fimsle susrete kao ove godine. Na prvoj večeri, otvaranju domaćih filmkih ostvarenja biće predstavljenoi čak 50 glumaca iz filmova „Južni vetar“ i „Granice kiše“.

Slobodna ilustracija FS 2017

Žiri koji je danas objavljen, a u sastavu predsednice Ane Sofrenović i članova Biojane Maljević i Tihomira Stanića imaće težak zadatak da izabere nagrade između petnaest filmova.

Sofrenovićevoj će na otvaranju večeras biti dodeljeni ključevi grada jer je Niš od danas grad glumaca.

Ove godine smo napravili mali zaokret prema filmovima koji su rađeni na srodnim jezicima tako da ćemo imati dve premijere iz Hrvatske, „Južni vetar“ kao pretpremijeru , a tu je premijera filma „Meso“ i „Zlogovanje“. Naše težnje su da ovi 53. Filmski susreti naprave jednu prekretnicu u kojoj će publika, glumci i svi ostali zainteresovani videti da se manifestacija razvija. To je jedan oblik regionalizacije. Ove godine imamo pet filmova iz Crne Gore, Bosne i Hrvatske. Sve su to filmovi koje publika razume. Važno je reći da ogromno interesovanje vlada za film „Južni vetar“ – rekao je Dejan Dabić iz organizacije festivala.

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra je saopštio za naš list da se očekuje veliki broj zvučnih imena glumaca tako da će šestodnevni događaj imati nekadašnji sjaj.

Imamo potvrdu dolaska zaista značajnih imena srpskog i balkanskog glumišta. Tu su Miloš Biković, Emir hadžihafizbegović, Dragan Bjelogrlić, Srđan Todorović, Svetozar Cvetković, Boda Ninković, Miloš Timotijević, očekuje se dolazak Predraga Ejdusa kao i dobitnika nagrade „Pavle Vuisić“, Radoša Bajića. Biće tu i gost glumac Igor Galo iz Hrvatske. Nekog ću sigurno da izostavim i izvinjavam se na tome – rekao je Srđan Savić.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *