Predstavljamo niške sastave u glavnom programu Nišvila – Naissblue, Marko Marković Rubikons, Eyot i El Jazzyra

Kao i prethodnih glavni program Nišvilla po tradiciji otvaraju i zatvaraju niški sastavi. Ove godine su to Naissblue (četvrtak, 11. avgust ) i Marko Marković Rubikons (nedelja, 14. avgust). Ove godine u glavnom programu nastupiće još dva niška benda: Eyot (koji će za ovaj nastup imati ispecijalne goste) i El Jazzyra – oba benda u subotu 13. avgusta.

Naissblue

Naissblue
Naissblue

Post bop kvartet Naissblue radi od 2012 godine i do sada su objavili dva albuma: “Radio sessions” – snimljen u studiju nekadašnjeg Radio Niša i “Second cut” (2015). Osnivači sastava i glavni autori kompozicija i aranžmana su trubač Marijan Cvetanović i klavirista Bojan Bojković, a sadšnju postavu mćine i basista Luan Osmani i bubnjar Ivan Cvetanović , a specijalni gost je Željko Ljibić Piti, gitarista sastava Goribor. Grupa trenutno priprema album na kome će se naći obrade tema čuvenog kompozitora filmske muzike Zorana Simjanovića.

Grupa Eyot

EYOT
EYOT

Grupa Eyot, koja kulturu džeza i roka, sofisticiranost klasičnog klavira , psihodelične i ambijentalne muzike, tokom poslednjih godina je verovatno najtraženiji i najupošljeniji srpski sastav kada je reč o inostranim nastupima. Svirali su širom zapadne i centralne Evrope, u Rusiji, na dalekom Istoku, pobednici su takmičenja Midem off u Kanu, a njihovu muziku je emitovana na BBC-u, Radio France, German National Radio, WNYC NewYork… Ove jeseni Eyot u Čikago snima četvrti album za koji već postoji interesovanje prestižnih jazz etiketa. Inače, i sami članovi benda (Dejan Ilijić – klavir i kompozicije, Slađan Milenović – gitara, Marko Stojiljković – bas i Miloš Vojvodić – bubnjevi) ističu da je upravo prvi nastup na Nišvilu 2009. godine bio značajna odskočna daska. Inače snimak jedne kompozicije sa tog nastupa bio je i hit dana na prestižnom sajtu All About Jazz. Eyot će ove godine na Nišvillu imati i goste: Ženski hor SKC-a Univerziteta u Nišu, Gudački kvartet, nekoliko duvača iz Makedonije i Dragomir Milenković Joga – gitarista i vođa sastava Hazari koji je prvi na ovim prostorima spojio jazz sa world music elementima šireg područja Balkana.

El Jazzyra

El Jazzyra
El Jazzyra

Fusion sastav El Jazzyra kombinuje DJ set sa live nastupima različitih instrumentalista (gitara, saksofon, perkusije, klarinet, bas). Česte improvizacije, harmonske promene i širok opseg muzičkih žanrova (jazzy, funk, nu disco, deep house) čine ovu fuziju dinamičnom i energičnom, i upravo zbog toga i vrlo jedinstvenom. Članovi sastava su DJ Aleksandar Milojković i DJ Žarko Marković,Andreja Ćirić i Andrija Minčić – saksofoni, Bojan Petrović – truba, Vojislav Ilić – klavijature, Goran Đorđević Sole i Dragoljub Saitović – udaraljke, Vladimir Bogosavljević – gitara i Boqana Vasev – vokal.

Rubikons Band

Marko Marković Rubikons Band
Marko Marković Rubikons Band

Marko Marković Rubikons Band predvodi čuveni trubač koji je do nedavno sa vojim ocem Bobanom Markovićem vodio jedan od svetski najpoznatijih world music brass orkestara. Ono što se jasno primećivalo i naslućivalo i u sklopu tog orkestra – a to je da Marko prevazilazi okvire tradicionalne brass muzike sa ovih prostora i da je reč o muzičaru koji odlično poznaje i isto tako se snalazi u različitim muzičkim pravcima, a pogotovo u džezu – sada je i ostvareno. Marko je u Nišu, koji je odbarao za svoju rezidenciju, okupio mlađu ekipu muzičara (od kojih su neki ponikli upravo “Nišville omladinskoj školi”) koja izvodi fuziju modernog džeza i tradicionalne muzike Balkana. Članovi sastava su i Vladimir Jelenković – klavijature, Darko Kojić – bubnjevi, Marko Kasumović – trombon, Slobodan Stojanović – bas i Milan Mutaović – gitara. Kada ih čujete – biće vam jasno zašto je pre nekoliko godina Candy Dulfer istrčala iz svoje garderobe i zajedno sa publikom skakala ispred Nišville bine na kojoj je svirao Orkestra Bobana i Marka Markovića.

 
Ovogodišnji Nišvil džez festival održava se od 11. do 14. avgusta. Kompletan program festivala možete pogledate na strani: Sve spremno za Nišville 2016.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *