Predstavljanje knjige „Srpsko kulturno blago“, svojevrsne otvorene nacionalne čitanke Bojana Jovanovića

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” u Nišu, u petak, 23. februara u 19 sati, biće predstavljena knjiga „Srpsko kulturno blago”, antropologa, književnika i sineaste Bojana Jovanovića. U četrnaest bogato ilustrovanih poglavlja „Srpsko kulturno blago“ predstavlja vrednosti koje su ostvarili Srbi kao narod na kulturnom području Balkanskog poluostrva.

Ovom knjigom, Bojan Jovanović, predstavio je antologijski izbor srpskih kulturnih vrednosti na kojima se temelji kako kolektivni, tako i individualni identitet samosvesnih pripadnika srpske nacije.

„Sveprisutnost tradicije oličena je u pogledu mileševskog Belog anđela. Zbog kombinovanja različitih perspektiva njegov pogled je upravljen ka nama, bez obzira s koje ga pozicije gledamo. U tom smislu, Beli anđeo je svojevrsni simbol odnosa tradicije prema nama.” – navodi Jovanović.

U vremenima osporavanja srpskih kulturnih vrednosti i otimanja srpskog kulturnog nasleđa, kako se navodi u opisu knjige, „Srpsko kulturno blago“, svojevrsna je otvorena nacionalna čitanka, pouzdan orijentir savremenim pokolenjima za očuvanje budne svesti nacionalne pripadnosti i nacionalnog blaga pred kolektivnim i individualnim izazovima i iskušenjima.

Bojan Jovanović, rođen je 18. februara 1950. godine u Nišu. Završio je gimnaziju u Nišu, a potom i studije etnologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osim brojnih antropoloških članaka i knjiga, autor je i preko četrdeset alternativnih filmova. Važan aspekt njegovog književnog rada čine tematski eseji i tekstovi o domaćim i inostranim piscima.

Pored autora, na promociji će govoriti prof. dr Dragiša Bojović i protođakon dr Dragan Stamenković. Moderator večeri je dr Velibor Petković, a zabrane tekstove će čitati Emilija Radmilović. Suorganizator večeri je Udruženje stvaralaca Niša „Car Konstantin”.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *