Predstavljanje romana „Islednik” Dragana Velikića, dobitnika 62. NIN-ove književne nagrade

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” s početkom od 18 časova danas će gostovati Dragan Velikić, dobitnik 62. NIN-ove književne nagrade. Tom prilikom biće predstavljen roman „Islednik”, sa osvrtom na dosadašnji književni rad ovogodišnjeg ninovca.

velikic-plakat

Žiri u sastavu: Božo Koprivica (predsednik), Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Tamara Krstić i Zoran Paunović, odlučio je da NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2015. godini, dodeli romanu „Islednik” Dragana Velikića. Po mišljenju žirija ovaj roman „sugestivno je i slojevito ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati”.

U emocionalno ispovednom pripovednom tonu junaka koji ponire u sebe, preispitujući svoj odnos sa majkom, stalnim evociranjem uspomena iz prošlosti, Velikić, stilski briljantno, uspeva da zahvati i širi kontekst, specifičnu, prepoznatljivu atmosferu konkretnog vremena, vešto kombinujući istorijski fon sa ljudskim udesom i stvarajući tako pripovedno tkanje koje jedino prava literatura ume da iznedri.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *