Predstavljanje romana Lele Marković o životu čuvene prizrenske lepotice Sultane Petrović

U maloj sali Niškog kulturnog centra, u ponedeljak 12. februara u 19 sati, srpska književnica Lela Marković predstaviće svoj roman „Dilber Tuta Jorgušova“ kao i knjigu poezije „U nevreme vreme“. Roman „Dilber Tuta Jorgušova“ je mozaik od 27 priča ispričanih u prvom i trećem licu a u čijem je središtu po svojoj lepoti čuvena Dilber Tuta, Prizrenka Sultana Petrović.

Roman obrađuje životni put čuvene prizrenske lepotice Sultane Petrović, zvane Dilber Tuta, rođene u Prizrenu krajem 19. veka, čiju su lepotu i nesrećnu ljubav Prizrenci opevali u pesmi „Razbole se Dilber Tuta“. Kako navode iz NKC-a, ovo je roman o meraku i sevdahu, o starom Prizrenu, o ljudima koji su ga čuvali, voleli i živeli, o vremenu kada je jedan pogled značio mnogo, a sve nedorečeno bilo početak najlepšeg razgovora.

„Tamo gde pesma o Dilber Tuti još odjekuje u letnjim noćima između naherenih prizrenskih čardaka, slaveći raskošnu mladost i lepotu koja ne prolazi.“ – navode iz NKC-a.

Lela Marković je srpska književnica rođena u Prizrenu 1971. godine. Objavila je 20 knjiga poezije i proze i priredila jednu hrestomatiju, antologiju, zbornik pesama i turistički vodič o Prizrenu. Zastupljena je u mnogim zbornicima i antologijama. Član je Udruženja književnika Srbije – Književnog društva Kosova i Metohije, sekretar Društva prijatelja manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena i član Odbora za obnovu svetinja Prizrena. Njen književni rad najvećim delom posvećen je njenom zavičaju Prizrenu.

Poetsko – prozno veče o starom Prizrenu i, danas, Srpskom Jerusalimu opasanom žicom, kako kažu organizatori, muzikom će obojiti vokalna solistkinja Staša Mitić iz Udruženja Srbski svetionik i Radovan od Frule Jovanović.

Na promociji romana će učestvovati i protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, protojerej Dejan Krstić, prof. dr Dragiša Bojović kao i sama auorka Lela Marković.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *