Preduzetnicima država duguje milione

Velikom broju niških privatnika država Srbija duguje sredstva na ime doprinosa za radnike, a ne zna se kada će biti isplaćen. Naime, postoji poseban program u Nacionalnoj službi za zapošljavanje po kome privatnici zapošljavaju radnike, a ugovoru stoji da će im od doprinosa biti vraćeno 60 odsto sredstava. Država taj rok ne poštuje tako da se mnogim privatnicima duguje po par stotina hiljada dinara.

Radomir Đokiću koji u okolini pijace u niškom naselju Durlan ima dve prodavnice kiselo mlečnih proizvoda, država na to ime duguje oko 200.000 dinara za godinu dana.

Različiti aršini vladaju između nas privatnika i države. Po programu sam zaposlio četiri radnice. Po jednu u mlekarama i dve u proizvodnji. To znači da od 100 odsto doprinosa plaćam punu cenu, a država bi kao trebala da mi vrati po 60 odsto. Sa tim se uvek kasni i nikada ne znam da li će da isplate. ja sam imao jednu uplatu krajem prošle godine i ukupno mi duguju nešto preko 200.000 dinara. S druge strane, ako zakasnim sa plaćanjem tih istih doprinosa za šta mi duguju povraćaj sredstava, odmah kreće da teče kamata, šalju mi opomene… – objašnjava ovaj preduzetnik.

U Nacionalnoj službi nam kažu da nakon potpisivanja tog ugovora sa preduzetnicima, oni nemaju nikakav dodir sa novcem tako da bi to trebalo rešiti na relaciji Ministarstvo finansija i preduzetnika.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *