Preko 150 medija danas će zamračiti glasila zbog medijskog mraka u Srbiji

Preko 150 medija i nevladinih organizacija zamračiće ekrane ili obeležiti svoja štampana izdanja „crnim florom“ danas u 12 časova. Taj gest će, kako navode organizatori, predstavljati simbol medijskog mraka „sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji“.

slobodna ilustracija

List „Danas“ je jedan od glasila koji se jutros na kioscima u Srbiji pojavio sa crnom naslovnicom uz poruku „ovako izgleda kada nema slobodnih medija“, a uz ovaj list mogao se dobiti i časopis „Vranjske“ koji je nedavno zgašen. Od listova koji izlaze u Beogradu to su učinili dnevni listovi „Danas“ i „Kurir“, nedeljnici „Vreme“ i „Novi magazin“. U Nišu se od nekih medija očekuje podrška ovoj akciji, ali od većine ne.


„Gradjanin.rs“ neće ništa zamračivati. Svakako, podržavamo akciju „Stop medijskom mraku“ zbog evidentnog „gušenja istine“, ali smatramo da su takve akcije osmišljene u državama gde vlada pravo i gde se poštuju građanske slobode. Štrajkovi glađu, mirni protesti i ostale gandijevske metode su osmišljene nekada protiv Engleza i kolonijalnih sila koje nisu imale na mnogim važnim mestima vucibatine, falsifikatore i prevarante od ljudi tako da je to tada i moglo da donese rezultate. Takav način protesta će ovde teško proći. O pojedinim plagijatorima, stranačkim ulizicama i sličnim ličnostima koje će danas svesrdno podržati akciju, a koje su se „masno“ okoristile u vreme vladavine Borisa Tadića pa i ranije, ne vredi ni pričati. „Zamračivanjem“ ekrana daće se dobra preporuka EU fondovima prilikom aplikacija na narednim projektima tako da nećemo da budemo ni u tom kolu „kukumavki“. Od nas možete očekivati pravovremeno i profesionalno novinarstvo kao i do sada.

urednik gradjanin.rs Marko Smiljković


Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić navodi da situacija u medijima u poslednjih 30 godina nikada nije bila gora i dodaje da ova akcija nije usmerena ka državi već ka javnosti.

Dogovor je da se u podne prekinu programi i da se na internet platformama emituju poruke kampanje ’Stop medijskom mraku’. Dnevna štampa će izaći sa crnim florom čime poručujemo da stojimo uz ’Vranjske’. Dižemo glas protiv medijskog mraka u Srbiji“, kaže Lekić.

gradjanin.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *