Preminuo novinar Ranko Babić

Ranko Babić (1933 – 2018)

U Nišu je 2.maja u 85.godini života preminuo novinar i oficir u penziji Ranko Babić, član UNS-a od 1970.godine. Babić će biti sahranjen 3.maja u 12,30 na Novom groblju u Nišu.

Ranko Babić rođen je 28. februara 1933.godine u Velikoj Drenovi. Po završetku male mature u Trsteniku 1946.godine, kao petnaestogodišnjak postao je pitomac Vojnog sveučilišta u Zagrebu koje je završio prevremeno posle tri školske godine. U aktivnoj službi u JNA proveo je punih 40 godina i 6 meseci službujući u Kičevu, Bitolju, Varaždinu i Prokuplju i u Nišu od 1965. godine do odlaska u penziju. Pored vojne akademije završio je Novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo,a zatim diplomirao na odseku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Novinarstvom je počeo da se bavi još kao mlad vojni starešina pišući za list Sport, a kada je 1965. godine iz Prokuplja prekomandovan u Niš počeo je da aktivno sarađuje sa listovima „Narodna armija“ i „Front“, a ubrzo je postavljen i za stalnog dopisnika ovih vojnih glasila.Kada je 1971.godine gormirana Druga armija postavljen je za urednika „Vojničkih novina“, a zatim i glavnog i odgovornog urednika.

Član UNS-a postao je 1970.godine,, bio član Uprave UNS, član Odbora novinara veterana i predsednik Sekcije novinara veterana u Nišu.Nakon odlaska u penziju bio je stalni saradnik „Večernjih novosti“.Bio je i stalni saradnik glasila“Vojni veteran“.

Tokom aktivne vojne službe dobio je više priznanja i odlikovanja JNA. A 2009.godine dobio je Zlatnu povelju Udruženja novinara Srbije za doprinos razvoju novinarstva i novinarske organizacije.

M.D.

1 Comment

  1. Malo je onih koji su poput Ranka uporno pokušavali da ostanu novinari do poslednjeg dana, boreći se da okuplja i najstarije kolege u borbi za odbranu slobode i časti novinarske profesije i jačanje društvene uloge UNS kojem je ostao veran 48 godina.Iskreno saučešće porodici,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *