Preminuo poznati niški vajar Ivan Felker nakon što ga je udario automobil na pešačkom prelazu

Poznati niški vajar Ivan Felker, preminuo je sinoću u Univerzitetskom kliničkom centru od povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče oko 7 sati ujutru u centru Niša. Autora skulpture Stevana Sremca, Kalče i Čape, česme Puž u parku Čair, na pešačkom prelazu kod džamije udario je A. A. (1977) upravljajući putničkim motornim vozilo marke „Opel“.

U policijskoj upravi u Nišu potvrdili su da se udes dogodio juče oko 7 ujutru i da je pešaka, koji je prelazio kolovoz, oborio automobil u Ulici Milojka Lešjanina.

“Pešak je vozilom Hitne pomoći prevezen do Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, a o nesreći je obavešteno Više javno tužilaštvo” – kazali su iz policije.

I pored napora lekara da mu spasu život zbog brojnih izuzetno teških povreda, Ivan Felker preminuo je u večernjim satima.

Ivan Felker je autor jednog od simbola grada Niša – skulpture Stevana Sremca i njegovog glavnog lika Kalče i Čape na početku Kopitareve ulice u centru Niša, skulpture „Rad“ u Mariboru, česme „Puž“ u parku Čair, skulpture „Izvor“ u Niškoj Banji, skulpture „Dvoglavi orao“ u Soko Banji, spomenika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj Gori i skulpture na smotri umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu.

Izvajao je portrete: kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović  u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Mileve Marić. Radio je na rekonstrukciji grba kraljevine Jugoslavije na zgradi Banovine u Nišu, rekonstrikciju plastike na fasadi  „Pelikanove zgrade“ u sklopu tržnog centra „Gorča“ u Nišu, rekonstrukciju plastike na zgaradi Višeg suda u Nišu. Zadnji put izlagao skulpturu na izložbi „Likovni umetnici Niša“ u Oficirskom domu u Nišu. 2023.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *