Presuda Magičnom Ćiri: Ili 100.000 dinara ili zatvor zbog poslatih SMS poruka Perišiću!

Niški pisac Zoran Ćirić ili poznatiji kao Magični Ćira, osuđen je danas nepravosnažno u Osnovnom sudu u Nišu na novčanu kaznu od 100.000 dinara ili, ukoliko ne plati, zatvorskom kaznom. Magični je, prema presudi, kriv zbog slanja pretećih SMS poruka čime je ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića.

Magicni-na-sudu
Advokat Boško Ristić i Magični Ćira ispred sudnice

Ukoliko Ćirić ne plati novčanu kaznu u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, ona će mu biti zamenjena zatvorskom tako što će za svakih hiljadu dinara odležati po jedan dan. On je na suđenju rekao “da para nema i da će, ukoliko njegova žalba ne bude uvažena, otići iza rešetaka”. Ćirić je bio optužen da je decembra 2013. poslao SMS Miletu Iliću, predsedniku Skupštine grada i članu Predsedništva SPS, tadašnjem direktoru „Jugoistoka“ i funkcioneru SPS Igoru Novakoviću, gradskom odborniku i univerzitetskom profesoru Draganu Čorbiću (SNS). Sva četvorica su tu poruku potom prosledili Perišiću. Ćirić je najpre poruku uputio Novakoviću:

Poruči onom bezosećajnom gadu, punjenoj ptici, samozvanom gradonačelniku da će uskoro biti živ raskomadan javno. Potrudiću se da mu se seme zatre, bez obzira kolikim švalerkama da je napravio kopilad. Ovo slobodno prosledi policiji i novinarima, a Magični drži reč, tako da ovo treba da shvatiš krajnje ozbiljno“.

Kod Perišića je, navodi se u optužnici, ovaj SMS u kome se preti i njegovoj deci izazvao uznemirenost i nesigurnost za ličnu i bezbednost porodice.

Advokat Boško Ristić, branilac pisca, tokom suđenja tvrdio je da se sudi piscu i umetnosti i da nema elemenata krivičnog dela, jer poruke nisu upućene direktno Perišiću, dok je Ćirić ponovio da je pisac, pa da ono što piše ima karakter – književnog dela.

Moje poruke su zapravo zatvoreni tip performansa, a poslao sam ih rukovođen „redimejd umetnošću“, čiji je rodonačelnik Marsel Dišan – istakao je poznati pisac na prvom ročištu.

Boško Ristić, Ćirićev branilac, najavio je žalbu sa obrazloženjem da nema dokaza da je njegov klijent uputio inkriminisane poruke, jer javna tužba nije uspela da obezbedi listing telefonske komunikacije između pisca i ljudi kojima je slao poruke.

gradjanin.rs

2 Comments

  1. Sta je to za njega nesto vise od jedne plate u NKC koju i ne zaradi ode da protegne noge 3 puta nedeljno i to mu je poso..po meni mislim da je pravda makar malo zadovoljena. Ziveli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *