Presuda: Romska stranka ulazi u niški parlament sa jednim mandatom?

Prema presudi Upravnog suda do koje je došao „Građanin“, Romska stranka „Jedinstvo“ iz Niša trebala bi da participira u gradskom parlamentu sa jednim mandatom. Prema ovom zakonskom aktu usvojena je žalba Romske stranke „Jedinstvo“ i poništava se rešenje Gradske izborne komisije da ova manjinska partija ne može da ima jednog predstavnika u gradskom parlamentu.

160509-romska
foto: FB/Romska stranka „Jedinstvo“

Ukoliko GIK usvoji da ova manjinska stranka ipak ima prava na jedan mandat, to će biti prvi put u parlamentarnoj istoriji Niša da Romi samostalno ulaze u niški parlament.

160509-fsaiti
Ferhad Saiti, predsednik Romske stranke

Ferhad Saiti, predsednik Romske stranke kaže da se ova partija karakteriše kao manjinska i da za nju ne važi cenzus od 5 odsto odnosno da je nejasno kako je Gradska izborna komisija (po kakvom proračunu) da sa osvojenih 507 glasova,( kako piše u presudi, prim. aut), Romska stranka ne dobija jedan mandat u Skupštini grada Niša.

Prema ovoj presudi nama pripada jedan mandat u Skupštini grada Niša, ali mi presudu nismo još zvanično dobili tako da ćemo reagovati kada je dobijemo. Mi smo se žalili na to što kao manjinska stranka nemamo jedan mandat u SG Niša. S obzirom na to da se GIK- poništilo rešenje, oni bi morali opet da zasedaju i donesu odluku o našem statusu. Ukoliko GIK ne ispoštuje zakon, uputićemo žalbe na adrese OEBS-a, Saveta Evrope i drugih instiutucija da se ne poštuju manjinska izborna prava u Nišu – kaže Saiti.

Jelena Žarić Kovačević, predsednica GIK-a se i dalje ne javlja na telefon „Građaninu“, a kako bi se razrešile ove i ostale dileme, ali u presudi se navodi jedan deo stava GIK-a koji prenosimo:

Gradska Izborna komisija Niš, dostavila je Upravnom sudu 06.05.2016. godine u 19,05 časova, odgovor na žalbu i spise predmeta koji se odnose na predmet ovog postupka. U odgovoru na žalbu, donosilac ožalbenog rešenja osporava sve navode žalbe i ostaje kod razloga datih u obrazloženju ožalbenog rešenja. Ističe da u konkretnom slučaju nije sporno da Romskoj stranci “Jedinstvo“ nije raspodeljen nijedan mandat i da navedena stranka ima položaj političke stranke nacionalne manjine na izborima za odbornike Skupštine Grada Niša raspisanim za 24.04.2016. godine, ali da u konkretnom slučaju nisu osnovani navodi žalbe da žalilac mora da pređe izborni prag od 5% glasova, bez obzira na broj dobijenih glasova na izborima, s obzirom da raspodela mandata manjinske stranke zavisi od veličine njenog količnika u odnosu na količnike drugih izbornih lista. Dodaje da je u konkretnom slučaju zapisnikom o radu gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike koji su održani 24.04.2016. godine i 30.04.2016. godine, na osnovu utvrđenih rezultata izbora, primenom sistema najvećeg količnika, izvršena raspodela mandata podnosiocima izbornih lista, korišćenjem programskog paketa za obradu podataka Republičkog zavoda za statistiku – Beograd, koji je uzeo u obzir i sve četiri manjinske liste. Navodi da je Izborna lista Romske stranke “Jedinstvo“, osvojila 507 glasova, zbog čega joj ne pripada nijedan mandat, s obzirom da njen količnik u odnosu na količnike drugih izbornih lista nije bio dovoljan za raspodelu mandata, navodi se u presudi.

Kako će se razrešiti ova situacija, biće razjašnjeno narednih dana jer kako gradski parlament broji 61 odbornika, nekom od stranaka koje su osvojile dovoljan broj glasova, moraće da se oduzme jedan mandat, a ukoliko GIK usvoji presudu Upravnog suda.

M.S.

4 Comments

  1. Tesko je ubediti neke USIJANE GLAVE da shvate da za MANJINE SE RACUNA PRIRODNI PRAG A NE CENZUS OD 5%. TI VANJI PRAVNICI BI MORALI ZNATI JER SEDE I GIK. NIJE MI JASNO KO SU ONI DA VECAJU HOCE LI UVAZITI RESENJE UPRAVNOG SUDA. DA NIJE ZALOSNO BILO BI JAKO SMESNO.

  2. Posledica presude ne može biti nezakonito davanje i (oduzimanje!) mandata, već samo ponovno i bolje obrazloženje GIK-a zbog čega je odbačena žalba Romske stranke.
    Nemojte da objavljujete ovakav naslov. Lepo pročitajte presudu i videćete da nema govora o davanju mandata romskoj stranci.

  3. Sada je najvažnije da Romska partija istinski i nezavisno od svih partijskih parazita (i vlast i „opozicija“) krene da zastupa stvarne interese Roma, a ne da koketira sa vladajućom klikom. Ako se i oni prodaju vladajućima bolje da se nisu ni sastajali. U slučaju da pokleknu pred vladajućom klikom, ni Romi, a ni Niš u celini, od njih, osim štete, ništa drugo neće imati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *