Prevaranti koriste koronu da potrošačima prodaju nekvalitetnu robu

Nacionalna organizacija potrošača Srbije NOPS upozorila je danas 6. oktobra da je ponovo povećan broj primedbi potrošača koji su žrtve trgovaca akvizitera i distributera prouizvoda sa zdravstvenim efektima. U ponudi ima najviše te robe, ali ima i toplih ćebadi, masažera koji sve leče, a najviše se prodaje telefonom i to su obično ponude koje je „apsolutno katastrofalno odbiti“. Uz to normalno, idu i pokloni, u slučaju kupovine.

Jasno je da je reč o dobro uigranim trgovcima koji na taj način najčešće biraju starije osobe. Kada shvate da su prevareni, mnogi se često ustručavaju da priznaju čak i porodici da su žrtve prevaranata.

Zoran Nikolić iz NOPS, kaže da je povećan broj primedbi i da trgovci sada koriste ovu situaciju u kojoj stariji ne idu često u kupovine, pa mogu da ih lakše ubede i prodaju im različite artikle.

– Ponovo skrećemo pažnju, posebno starijima, na sve prisutniju prodaju raznih pokrivača, masažera i sličnih proizvoda koje im uvežbani prodavci nude u svim krajevima Srbije. Izuzetno je važno da znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana za odustanak bez ikakvih posledica. Razumemo da starim ljudima prija dodatna pažnja koju im posvećuju prodavci na terenu, ali to može skupo da ih košta – kaže Nikolić za „Politiku“ i dodaje da nije sramota priznati da smo pogrešili.

On svakako dodaje da ljudi mogu prevaru da prijave savetovalištu NOPS, lično u velikim gradovima, ali i telefonom i elektronskim putem.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *