Privrednicima „skupi“ doprinosi za radnike pa ponovo cveta „rad na crno“

U prvoj polovini ove godine inspektori Odeljenja inspekcije rada Niš obavili su 2.353 nadzora i „uhvatili“ 364 osobe u radu „na crno“.

Radnici su protestovali i u petak

To je izuzetno velika brojka, ako se uzme u obzir da ih ima mnogo više jer je samo deo privrednih subjekata prekontrolisan. Javnost je odmah osudila male privrednike da zbog svoje pohlepe neće da prijave radnike, ali niko njih nije pitao zašto je to tako.

Bez obzira na sdve podatke o cvetanju privrede u Nišu i okolini, to baš nije tako. Kupovna moć građana je pala u poslednjih nekoliko meseci. Velikom broju privrednika „ne cvetaju ruže“ u poslu pa zato i ne prijhavljuju radnike nego daju dnevnice koje se kreću od 1.500 do 2.500 dinara. Toliko mogu da plate. da bi se jedan radnik zaposlio i primao minimalac od oko 27.000 dinara, privrednik za poreze i doprinose mora da izdvoji još oko 60 odsto od te cifre. To znači da za jednog radnika mora da izdvoji nešto više od 43.000 dinara. Postoje razne subvencije i mogućnosti, ali ako ih ne koristi, to je ta cifra tako da još uvek važi da radna snaga nije jeftina u Nišu i okolini – rekao nam je jedan od niških preduzetnika.

Među radnicima koji se zapošljavaju na crno ima i radnika koji su prošle nedelje protestovali ispred Gradske kuće zbog zaostalih zarada. Oni kažu da im se više isplati da dobiju neki dinar „na ruke“ nego da im uplaćuju doprinose.

Prema podacima Ministarstva za rad, inspektori su radnike bez ugovora o radu zaticali i u firmama koje se bave prevozom, proizvodnjom prehrambenih proizvoda i proizvodnjom tekstila, kože i obuće.

Najviše lica u radu ‘na crno’, njih 96, zatečeno je u delatnosti smeštaja i ishrane, od kojih je odmah nakon nadzora 81 lice prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje. U delatnosti građevinarstva zatečena su 72 lica od kojih je odmah nakon nadzora 68 lica prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje“, naveli su u Ministarstvu za rad, a preneli mediji.

Inspektori za rad u Nišu su u prvih šest meseci ove godine u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu podneli 206 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a sudije za prekršaje su na osnovu tih zahteva izrekli poslodavcima novčane kazne u iznosu od 4.507.000 dinara.

gradjanin.rs

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *