Prodavcima smrznute robe smetaju monopolistička preduzeća

Niški vlasnici prodavnica smrznute robe muku muče sa problemom monopola u Srbiji koji država dugo ne rešava. Dok jedni mogu da uvoze po sniženim cenama ribu i mnoge druge proizvode, drugi jedva spajaju „kraj s krajem“ i čak jedan dobar broj ovih privatnika misli da zatvori svoje radnje.

U Nišu nema puno ovakvih privatnika, ali prodavnice u okviru desetak pijaca u Nišu teško posluju.

Pored svih troškova koje moramo da plaćamo, borimo se i s tim da neko ko je blizak vlasti ne uvozi smrznutu robu po čak 20 posto nižim cenama. Znamo da će to neko nazvati konkurencijom, ali obični trgovci ovom robom bi to pre nazvali nekorektnim poslovanjem. Ne proičamo o Maksiju, Tempu i slično već o firmama koje dobijaju čak i subvencije od države, a prvi su u redu za uvoz. Dok stigne do kupca, oslić je 330 dinara, na primer u našim prodavnicama dok ga posrednici povlašćenih „krčme“ za 260 dinara. I sada pred pravoslavni praznik Svetog Nikolu, oduzima nam se posao.

Ovako ne može da se posluje, zato mnogi misle da zatvore radnje – pričaju ovi privatnici.

I ne čudi što je situacija takva u ovoj delatnosti privrede jer su se u nekim drugim granama i pre deset i više godina „žalili“ privatnici na monopol kod uvoza raznih proizvoda.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *