Prof. dr Milan Višnjić oslobođen svih optužbi

Bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, prof. dr Milan Višnjić konačno je nakon sedam godina danas oslobođen svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Bivši dekan je proveo u pritvoru 82 dana, kako tvrdi, kao politički zarobljenik. Apelacioni sud u Nišu je presudio da je bivši dekan oslobođen svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Presuda Apelacionog suda je stigla juče 19. juna u advokatsku kancelariju koja ga brani. Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

On se sumnjičio da je od 2008. do 2012. godine za 82 studenta obezbedio oslobađanje dela plaćanja školarine u iznosu od 7.058.964 dinara i da je time naneo štetu fakultetu. Studentska školarina je bila oko 3.000 evra, a navodno je osumnjičen da je dozvolio da plaćaju 1.000 evra dok bi ostatak dodao Medicinski fakultet. On se teretio i da je navodno dozvolio povećanje plata zaposlenima na fakultetu iz sume koju prihoduje fakultet.

Kako je tada navela policija u saopštenju, sumnjalo se da je Višnjić samoinicijativno uvećao koeficente plata nenastavnom osoblju u vrenosti od 45 miliona dinara. Kasnije se ispostavilo da nije sam odlučivao o tome nego da su to odlučili drugi organi fakulteta,a on potpisao. Višnjić je bio dekan od 2000. do 2012. godine, a u Srbiji važi za jednog od boljih plastičnih hirurga.

Posle mnogih stvari kojima sam unapredio fakultet, očekivao sam neko priznanje od države. A, dopao sam pritvora i to u periodu od skoro tri meseca. To je bio montiran proces da bi se fakultet stavio pod kontrolu. Uostalom, sve odluke koje ja potpišem prvo su morale da prođu druge organe fakulteta pa tek onda stignu meni na sto. Tako da je sve to bila jedna politička farsa. Očekivao sam da donesu takvu odluku jer je zakon apsolutno na mojoj strani. Kao da sam mogao bez prolaska odluka kroz druga tela da donosim sam odluke? – prokomentarisao je Višnjić.

On kaže da je okidač za njegovo sudsko procesuiranje bila konferencija za štampu, koja je organizovana krajem 2011. pod nazivom „Kolubara u zdravstvu“, na kojoj je, između ostalog, oštro kritikovao „ogromno“ trošenje para na vanstandardno lečenje multiple skleroze u Kliničkom centru u Nišu, a nakon čega su počeli napadi. On je kasnije napisao knjigu „Političke rešetke“ u kojoj je opisao događaje iz zatvora, ali i kako je progonjen.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *