Profesorka biologije sa đacima spasila od spaljivanja retku barsku trsku u koritu Nišave

PIŠE: Branka Marković, profesorka biologije i ekologije

Dok smo čistili zagađene izvore u starom koritu Nišave, naišli smo na više spaljenih površina, pa smo požurili narednog dana da spasemo bar deo barske flore.

Prosto ne znam gde je veće zadovoljstvo raditi sa našim đacima – u školi ili u najvećoj laboratoriji u prirodi.

Naši đaci Osnovne škole „Prvi maj“ u Trupalu pokazali su se u najlepšem svetlu u dve uzastopne akcije, koje smo izveli u obližnjem starom koritu Nišave.

Dok smo uređivali i čistili zatrpane izvore od plastičnih flaša i drugog smeća, naišli smo na velike površine pravih zgarišta u barskom ekosistemu.

Na žalost, neverovatno jeste, ali je istina da su meštani nemilosrdno spaljivali visoku barsku trsku u prostoru gde je nekada tekla Nišava, a što je važno – to su površine van njihovih parcela. Prosto je neprocenjiva šteta koju su nanali biljnom i životinjskom svetu dok su spaljivali visoko rastinje barske trske koja je retka jer na ovim prostorima polako nestaje. Deca su odlično na času naučila lekciju „Crvene knjige flore i faune.“

klik za uvećanje

Istog momenta im je pala na pamet barska kornjača, triton koga smo izučavali na licu mesta. Pitanja su se nizala redom: Šta li se dešava sa onim predivnim jarebicama, sivom čapljom,onim predivnim fazanima koji se upravo tamo gnezde? Pričali smo potom o svemu, međusobno se preslišavali,baš kao na školskom času…

Dogovorili smo se brzo i jednoglasno: narednog dana idemo po preostalu trsku, a upotrebićemo je da napravimo zaštitnu ogradu za mini botaničku baštu u dvorištu škole.

Rečeno, dogovoreno i – učinjeno. Sa mojim đacima nemam nikakvih problema, jer se brzo dogovaramo i krećemo u akciju. Zadovoljstvo je bilo videti srećna dečja lica, što ćemo još jednog dana o zaštiti naše okoline govoriti na licu mesta – baš u toj našoj neposrednoj prirodi.

Zbog svega toga sam kao pedagog posebno srećna i zadovoljna svim onim što uspevam da postignem sa decom u školi i na živim časovima u prirodi. Trudim se da pažljivo dešifrujem dečja interesovanja i u interakciji sa njima na najbolji način projektujem i realizujem predviđeno gradivo.

klik za uvećanje

Zadovoljstvo je obostrano, a rezultate vide čak i naše komšije u Trupalu i Vrtištu.

Zato i podvlačim: čistili smo izvore i pokupili preostalu barsku trsku pre novih požara, a naše komšije, dečji roditelji su nas pozdravljali i podržavali u akcijama.

Sigurna sam da će naše okruženje u Trupalu i Vrtištu biti čistije i zdravije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *