Promocija danas dokumentarno – igranog filma „Dragutin…Nathaliae“

Dokumentarno-igrani film „Dragutin…Nathaliae“, u trajanju 48 minuta, predstavlja osvrt na stradanje i vaskrs, ali i vrline (patriotizam, istrajnost, upornost) srpskog vojnika u Velikom ratu, kroz slojevitu priču o Dragutinu Matiću, čuvenom srpskom izvidniku i biljki „feniksu“- Nathaliae Ramondi koja ima osobinu, da iako potpuno osušena, uz nekoliko kapi vode ponovo oživi. Film će premijerno biti prikazan u Nišu, 22.decembra 2016.godine u 12,00 sati u bioskopu „Kupina“, u Nišu. na ulazu u salu biće postavljena kutija gde će se sakupljati sredstva za lečenje niškog dečaka Stefana Miladinovića.

Putem TV Zona plus i B92 INFO (film emitovan 15.12.2016 godine u 23.30 sati i 16.12.2016.godine u 19,37 sati), građanima će biti prosleđena poruka o značaju gajenja kulture sećanja, ali i o stanju kulturno-istorijskog nasleđa iz perioda Velikog rata…

Ideja je da se kroz izradu, promociju i prikazivanje dokumentarnog filma „Dragutin…Nathaliae“ podsetimo na vrline srpskog vojnika u Velikom ratu, na njegov moral i istrajnost da očuva svoje ognjište i državu, na osobine koje su krasile naš narod. Osnovna zamisao je da poruku mladima u Srbiji, ali i svima ostalima pošaljemo na jedan zanimljiv, nesvakidašnji način, kroz priču o Dragutinu Matiću, srpskom izvidniku sa čuvene fotografije koja je obišla svet, ali i kroz priču o Ramonda Nataliji, jedinstvenoj biljki „feniksu“, kojoj je, čak i kad se potpuno osuši, dovoljno samo malo vode da ponovo oživi i koja raste upravo tu gde je odrastao i Dragutin Matić. Životni i ratnički put Dragutina Matića prepliće se upravo sa staništima ove nesvakidašnje biljke, koja pored Suve planine, raste još na Kajmakčalanu, mestu koje označava povratak „oživljene“ srpske vojske nakon albanske golgote.

Kroz izradu i emitovanje dokumentarnog filma „Dragutin…Nathaliae“, građani Niša (građani Srbije), pa i stručna javnost, pored podsećanja na patriotizam i rešenost srpskog vojnika da očuva svoje ognjište, biće upoznati sa stanjem kulturno-istorijskog nasleđa iz perioda Velikog rata, sa posebnim akcentom na zaostavštinu Dragutina Matića – „Oka sokolovog“… Rodna kuća Dragutina Matića je urušena, prepuštena zubu vremena….

Ovaj dokumentarni film zamišljen je i kao svojevrsni okidač da se nebriga pretvori u osmišljeno stavljanje njegove rodne kuće u funkciju oživljavanja sećanja, ali i u funkciju razvoja kulturno-istorijskog turizma u ovom delu Srbije.

Film je sniman na teritoriji tri države-u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji (na Kajmačkalanu i u okolini Bitolja, na Krfu, u Beogradu, zapadnoj Srbiji, u okolini Kuršumlije, u Prokuplju, na Suvoj planini, Gadžinom hanu i Nišu…).

Kao sagovornici u filmu se pojavljuju istoričari, predstavnici Vojske, crkveni velikodostojnici, književnici, autori postavki na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi i članovi udruženja potomaka ratnika 1912-1920.godine.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *