Promocija knjige „Političke rešetke“ doktora Milana Višnjića

Profesor doktor Milan Višnjić, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta održaće promociju knjige „Političke rešetke“ sutra, u sredu, 22. novembra u 18 sati. Događaj koji će sigurno uznemiriti neke duhove, zakazan je u klubu Medicinskog fakulteta.

Prof. dr Milan Višnjić

Knjiga je napisana na osnovu dnevnika koji sam vodio svaki dan. To su razmišljanja političkog zatvorenika o tome kako je nepravedno biti iza rešetaka, šta sve jedan dekan Medicinskog fakulteta preživljava u zatvoru. Knjiga se odnosi i na vreme dok sam bio dekan fakulteta, na kakve sve pojave sam morao da nailazim i prevazilazim. Tu su moja neka objašnjenja, sećanja… – priča autor Višnjić.

Doktor Milan Višnjić je bio 12 godina dekan Medicinskog fakulteta. U niškom zatvoru je bio 82 dana. On je osumnjičen da je zarađena sredstva fakulteta, dodavao na plate zaposlenima i to po odluci organa fakulteta, a ne samoinicijativno.

Zašto se knjiga zove „Političke rešetke“? Zato što je pre mog hapšenja usledila jedna medijska hajka, pre svega jednog nacionalnog lista. Onda su me osumnjičili da sam oštetio budžet republike Srbije za 180 miliona dinara. Kada smo se objasnili da to nije budžetski novac već su to sredstva koje je fakultet zaradio od izdavanja nepokretnosti i slično, onda su preinačili to na zloupotrebu službenog položaja. Kada su videli da sam ja samo potpisivao neke (a, neke nije ni trebalo) odluke o davanju sredstava i da je to pre mene po zakonu, već zaključio Savet ili Veće fakulteta, sve je bilo jasno i optužnica nije podignuta, a mene su držali u zatvoru da kao ne bi uticao na svedoke – objašnjava Višnjić.

Dr Višnjić je jedan od petnaestak javnih ličnosti u Nišu koji su bili u zatvoru da bi se nešto kasnije dokazalo da nisu krivi jer optužnica ni jednom od njih nije doneta.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *