Promotivna tura „Nikola Tesla i Niš“

Ovogodišnji veliki jubilej – 160 godina od Teslinog rođenja, u okviru kulturno turističke rute “Putevima Tesle”, tokom čitavog jula biće obeležen manifestacijom Tesla dani 2016.  Brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan.

Nikola-2
Nikola Tesla – foto: nezavisne.com

Kao i protekle dve godine Turistička Organizacija Niš će i ove godine za predstavnike medija u Nišu  uraditi promotivnu turu “Nikola Tesla i Niš”. Na tom putu posetićemo MHE” Sveta Petka” u Ostrovici jednu od najstarijih hidrocentrala u Srbiji. MHE „ Sveta Petka“ sagrađena 1908. godine na pronalascima i idejama Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, još uvek je u funkciji i jedna je od retkih svedoka vremena početka elektrifikacije Srbije početkom XX veka.

Kao novinu ove godine ubacili smo posetu i drugoj mini hidrolelektrani, „Sićevo“ koja se nalazi na samom kraju uskog i strmog klanca Sićevačke klisure, negde oko šest kilometara nizvodno od MHE „Sveta Petka“,u podnožju sela Sićeva. Hidroelektrana „Sićevo“ je početkom decembra 1931. puštena u redovni pogon, i danas  je u funkciji kao sastavni deo Elektroprivrede Srbije.

Promotivna tura kreće u subotu 16. jula u 10h sa parkinga  ispred Gradske kuće, a broj zainteresovanih posetilaca je ograničen na 40.

Prijave na telefon 018/ 250 222 ili poslati na email: vladimir@visitnis.com do petka 15.jula do 20h.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *