Protest građana: Algoritmi nejasni, predlažemo nove mere

Protest građana ispred Gradske toplane danas je okupio oko 1.000 protestanata, a kolona je kao i prošli put bila duga preko 200 metara. Uz stalne pozive građana da se pridruže skupu, mnogi su sišli iz svojih stanova i pridružili se protestnoj šetnji. Udruženje predsednika skupštine stanara još jednom je istaklo svoje zahteve koji se odnose na sniženje cene grejanja i pojašnjavanje računa.

Protest građana

Saša Kostić je rekao da je ponuđena platforma gradskih vlasti „sa promenom algoritama“ samo prazno slovo na papiru jer bi sve ostalo isto.

Mi smo spremili jedan konkretan predlog sa kojim ćemo izaći na sastanku s gradskim vlastima. Predlog se sastoji u jednom spisku mera koji se tiču reorganizacije posla u Gradskoj toplani. Ušteda bi bila preko 200 miliona dinara, ako se odmah primeni. Predložićemo im da otkažu usluge Objedinjenoj naplati i da svoje usluge naplaćuju sami ljudi u toplani, odnosno oni koji se ionako smatraju nepotrebno zaposlenim. Time se mesečno štedi 74-5 miliona dinara koji bi ostali toplani. Onda bi plus ostalo oko 25 miliona na osnovu tužbi jer Objedinjena naplata tuži, a toplana plaća troškove. I to bi im ostalo u kasi. Onda je potrebno da se smanje plate samim radnicima toplane jer su previsoke. Onda je potrebno da se ne grejemo na pijaću vodu nego na tehnološku vodu. Tu postoji i kogenerativni sistem pumpi koje bi koristile gas, a ne struju kao sada pa bi se uštedelo na struji. Sve to bi donelo uštedu od 200 miliona dinara – rekao je Saša Kostić na današnjem protestu Udruženja predsednika skupštine stanara gde su se svi složili sa tim da se snizi cena grejanja koja je poslednjih meseci poskočila duplo nego ranije.

Kolona protestanata se kao i do sada kretala do Gradskog veća, ali se skup završio ispred Skupštine grada Niša, a uz jaku kontrolu redara i policije. Zanimljivo je reći da su se građanima pridružili i pojedini radnici JKP “Gorica“.

M.S.
Foto:D.Ilić

3 Comments

  1. Organizatori protesta treba da pozovu građane da privremeno bojkotuju plaćanje racuna za grejanje… Mozda ce onda gradske vlasti da se umilostive da cuju glas i argumente nezadovoljnih građana… Od setnje nema nista, ignorisu nas…

  2. Bravo gradjani na odvažnosti, trebalo je da nas bude u vecem broju. Zalosno je samo sto u XXI veku moramo jos uvek da se borimo na ovaj način. Nedajmo da nas vise kradu.!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *