Protest građana u Nišu uz podršku „žute patkice“

Ako uspeju da nas razjedine, naši računi, porezi i akcize će i dalje rasti, a plate i penzije padati“, rekao je danas u Nišu Đokića Jovanović, jedan od osnivača Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), pred više stotina građana okupljenih na protestu zbog „naduvanih“ računa za daljinsko grejanje, „bahatosti“ i „pljačke“ javnih preduzeća i komunalne politike na štetu građana.

foto: D. Đorđević – detalj sa sinoć održanog protesta

U prvim redovima su bili „gosti“ iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“- koji su zajedno sa UPSS-om osnivači i članovi Građanskog fronta, noseći već prepoznatljive zastave sa simbolom „žute patke“, a čiji je dolazak pozdravljen aplauzom. Novina je bio i policijski kombi i pojačano prisustvo policije na protestu, koji su predhodno u najvećoj meri obezbeđivali saobraćajni policajci. Okupljeni su skandirali „Lopovi“, „Vučiću lopove“ , „Bando lopovska“, a najveće nezadovoljstvo izazivalo je spominjanje niške vlasti, javnih preduzeća i Gradske toplane.

Hvala vam što se borite za ono malo dostojanstva koje nam je ostalo. Hvala vam na inspiraciji. I mi u Beogradu vodimo sličnu borbu za poštovanje zakona i normalan život…- rekao je Radomir Lazović iz „Ne da(vi)mo Beograd“, koji je na niški protest došao zajedno sa tridesetak građana Beograda, u organzaciji Inicijative.

Slaviša Stević, koji je stigao sa Incijativom iz Beograda, i nosio njenu zastavu, kazao je okupljenima da je do pre godinu dana živeo u Nišu, ali da je onda morao da se preseli u Beograd, trbuhom za kruhom.- Morao sam da prodam stan zbog ogromnih računa za grejanje i da odem da nađem posao, kojeg u Nišu nije bilo- rekao je on.

Predsednik UPSS-a Saša Kostić je obavestio okupljene da se upravo održava protest zbog prevelikih računa za daljinsko grejanje i u Zrenjaninu, a da bi istovetnog protesta „uskoro moglo da bude u Kragujevcu i drugim gradovima Srbije“. On je kazao da se nakon sinoćnog okupljanja protesti u Nišu privremeno obustavljaju, ali da će biti nastavljeni, nakon odluke Skupštine udruženja. „Ta odluka im se neće svideti“, poručili su iz UPSS-a.

Govornici su pitali „šta se dešava“ sa 17 krivičnih preijava koje su pre skoro godinu dana podneli protiv gradskih funkcionera zbog nezakonitog trošenja gradskog budžeta ili poslovanja pojedinih javnih preduzeća, kao i ko će platiti havariju Toplane Jug u Nišu, nastalu odmah nakon „sumnjive“ rekonstrukcije, vredne četiri miliona evra. Oni su ponovili zahteve da toplane zaključe pojedinačne ugovore sa svim korisnicima, što im nalaže Zakon o energetici, da se smanji cena grejanja na realnu meru i organizuje javni dijalog sa predstavnicima gradske vlasti o komunalnoj politici.

Z. Miladinović (list Danas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *