Protest hiljada Nišlija: Ukoliko ne snizite cenu grejanja, idemo na veliki miting! (VIDEO)

Nekoliko hiljada građana protestvovalo je danas ispred Gradske toplane gde su zahtevali hitno sniženje cene daljinskog grejanja. Veliki odziv građana je bio očekivan, ali ne ovako veliki broj ljudi od kojih se mnogi i ne greju na ovaj način već su došli da protestvuju zbog ukupno lošeg ekonomskog stanja u gradu.

Protest hiljada Nišlija: Ukoliko ne snizite cenu grejanja, idemo na veliki miting!

Profesor Đokica Jovanović rekao je na kraju protesta (vidite video materijal) da „ukoliko vlast ne učini ništa na sniženju cene grejanja, narod će biti pozvan na veliki miting“, a za šta je dobio aplauz prisutnih. Udruženje predsednika skupština stanara koje je organizovalo protest imalo je nezahvalnu ulogu u jednom trenutku jer je jako sunce uticalo na zdravlje pojedinih građana te je intervenisala Hitna medicinska pomoć.

Nezadovoljstvo je ogromno, a ovakav odziv građana je prava slika i prilika aktuelne gradske politike. Zahtevi da se cena grejanja snizi ostaju, i naš je stav ako država hoće da štedi, neka štedi na sebi, a ne na građanima. Spremni smo da idemo i na sud ako je to potrebno, a ići ćemo do kraja – rekao je kratko novinarima Jovanović.

On je rekao i da se zahtevi mogu poslati poštom toplani sa povratnicom.

Direktor Gradske toplane, Maksimović pozvao je novinare u svoju kancelariju gde je pokušao da prebaci odgovornost za velike račune za grejanje na nadležnu upravu odnosno Gradsko veće i Skupštinu grada Niša. Zanimljivo je da je priznao da su zahtevi građana opravdani, ali i da cena grejanja ne može da se menja.

I ja sam korisnik daljinskog grejanja i ja osećem to isto što i građani. Toplana ne radi ništa samovoljno. Toplana samo primenjujezakone i propise koje je u obavezi da vrši. I svi ovi zahtevi, za koje ja mislim da su i opravdani trebaju biti upućeni na drugom mestu, a ne u toplani. Grad je taj koji donosi propise i nadležno ministarstvo. Mogu da kažem da je jedinična cena toplotne energije je niža nego u Beogradu i Novom Sadu koji koriste iste energente. U gradovima koji koriste ugalj koji je neuporedivo jeftiniji je i grejanje jeftinije. U ovom trenutku ne može biti govora o smanjenju jedinične cene gasa, može biti govora o smanjenju računa na taj način što će da se štedi ili što će Grad ili republika doneti propis kojim će subvencionisati cenu za one korisnike koji to ne mogu da plate. Naši propisi ne dozvoljavaju pojedinačno isključenje sa daljinskog grejanja. Mogu cele zgrade, ali ne i pojedinačno – rekao je Maksimović.

M.S.
Foto: D.I.

8 Comments

  1. U odnosu na proslu godinu, racuni za grejanje su povecani skoro duplo, a direktor toplane to pravda povecanjem cene energenata za nekih 24 posto… Tu nema logike, prestanite da na taj nacin vređate građane… Smisao daljinskog centralnog grejanja je da bude jeftinije od grejanja na struju… Za grejanje dvosobnog stana od 55 kvadrata na godisnjem nivou sa ovom cenom centralnog grejanja moram da izdvojim od 95.000 do 100.000 dinara !!!! Ukoliko se grejem na struju, racuni ce biti drasticno manji…To nema nikakvog smisla…

  2. Ono sto treba da se desi je VELIKI MITING. Toga se oni i plase, pa sve veci i veci miting koji ce da se bori protiv svih tih nebuloza. Kakav je to zakon da covek nemoze da se odrekne necega sto nemoze da placa. Bolje da ga otudji navreme nego da zapadne u duznicko ropstvo i dozivi prinudnu naplatu. Oni se plase da to ne bude masovno, jer bi se onda smanjio priliv sredstava odakle se finasiraju partije i sve ostale mahinacije. Na ovom primeru se vidi sva neuredjenost ovog sistema i nezainteresovanost vlasti za zivotna pitanja gradjana. Zato narod mora da ih natera da pocnu da se bave zivotnim pitanjima,jer dok narod
    cuti nista se nece promeniti. Ovo je dobar put, jer put u institucijama sistema nepostoji.

  3. Direktoru Gradske toplane:Maksimovicu da li tvoja i nasa plata moze da se uporedi??? I gde to pise da narod ne moze pojedinacno da se iskljucuje? Ako nemam da platim struju, zivecu bez nje, sto ne mogu i bez grejanja? A ne posle da nam saljete privatne izvrsitelje!!! Dosta vise sa pljackom ovog naroda, jer vise nemate sta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *