Protest ispred suda: Dvadeset godina na sudu zbog gajbi i flaša piva

Ignjatović: Moj sin je flaše i gajbe platio do sada 6,1 milion dinara

Nišlijka Olgica Ignjatović, počela je danas dvočasovni protest ispred Palate pravde u ovom gradu jer Osnovni sud već 20 godina rešava sudski spor njenog sina Vladana. Njegov osnovni dug, tada 2000. godine bio je 198.000 dinara kojim je otplatio zakup 890 plastičnih gajbi s praznim flašama piva. Tada počinje sudska agonija ove porodice jer je kamata za period od iznajmljivanja do sudskog procesa, narasla 2001. godine na čak dva miliona dinara!?

Olgica tvrdi da vlasnik gajbica i Vladan nisu imali nikakav ugovor, a da je po sudskoj presudi kamata obračunavana za svaku gajbu od 16,5 odsto od njene vrednosti, a ne za ukupnu količinu. Zato kamata ima previsoku vrednost.

Po Ignjatovićima, greška je što Osnovni sud nije zaustavio takozvanu komfornu metodu obračuna „kamata na kamatu“ te je do sada isplatio neverovatnih 6,1 milion dinara.

  • Ovaj komforni način obračuna je važio do 2003. godine, kako ona kaže, a sud je kasnije to samo „prepisivao“ tako da je ova porodica i novčano i psihički ojađena. Njemu se ovaj novac po ranijoj presudi za dug „skida“ s plate i to čak 50 odsto od ličnog dohotka, priča Olgica.

Olgica je u ime sina odlučila da protestuje ispred suda svakodnevno dok se problem ne reši. Vladan je trenutno u Beogradu gde danonoćno radi da bi otplatio kamate. „Kap koja je prelila čašu“ se zbio 9. septembra ove godine kada je sud odlučio da dug još nije isplaćen i da se nastavlja „skidanje“ novca s Vladanovog računa. Tada je Olgica odlučila da protestuje ispred suda.

To nije kraj ovog slučaja jer je žalba porodice Ignjatović odbijena tako da ga očekuje još plaćanja.

  • Cilj mog protesta je da ukažem kako je pravnim nasiljem od strane tadašnje sudije N. M. i veštaka N. J. moj sin, dužnik Vladan Ignjatović doveden u dužničko ropstvo. Na osnovu pravosnažnog sudskog rešenja, 20 godina plaća „kamatu na kamatu“ suprotno Ustavu i zakonu. Na osnovni dug od 198.010 dinara, „kamata na kamatu“ do sada iznosi 6.100.000 dinara.To je 3.000 odsto ili 30 puta više. Na teret zarade je već platio 4.000.000 din. Ovo što mu sada naplaćuju je ogromna nepravda jer sistem hoće da mu rasturi porodicu sa dva maloletna deteta – priča Olgica.

Ona kaže da je pre 20 godina, Vladan hteo da trguje pivom pa je zakupio te plastične gajbe sa flašama. Te gajbe su ukrale osobe koje je policija uhvatila, ali koji nisu kažnjeni jer je kasnije zastareo slučaj.

Olgica priča da je vrednost gajbica i flaša višestruko plaćena, ali da se spor sada zasniva na zakupu te robe. Njenog sina Vladana je još pre 20 godina tužilo lice koje je iznajmilo te flaše u gajbama, iako je znao da su ukradene i da se on s njima uopšte ne služi, čak i da ne zna gde se nalaze.

  • Vladan se nadao da će sud ispraviti ovu nepravdu na osnovu tri nalaza stručnih veštaka priznatih na sudskoj listi za ekonomsko finansijsku oblast. Svi potvrđuju da je do 2013. godine u skladu sa Ustavom, Zakonom o obligacijama i Zakonom o zateznoj kamati obaveza po sudskoj odluci u celosti isplaćena odnosno dug, kamata i troškovi. Poslednjim rešenjem od 9. septembra 2020 godine sud je odlučio: izvršenje se nastavlja. To pratično znači da rešenje doneto „primenom analogije“. Posledice ovakvog pravnog nasilja ne trpi samo Vladan već i njegova maloletna deca. Zato sam ja ovde ispred suda – objašnjava gospođa Ignjatović.

Ona kaže da je malo sramota što na ovaj način traži pravdu, ali jedino tako može da neko obrati pažnju na ogroman problem njenog sina.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *