Protest Udruženja stanara – dvojica legitimisana i udaljena sa skupa (FOTO)

Održan je još jedan protest Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), na kome je stotinak građana krenulo od Gradske toplane protestnom šetnjom do Gradske kuće.

I ovom prilikom upućeni su zahtevi niškoj vlasti, kao što je zahtev za javnom raspravom o uslovima isporuke toplotne energije i vraćanje prazne stolice u toplani.

Dvojica legitimisana i udaljena sa skupa – UPSS smatra da je provokacija

Legitimisanje jednog od momaka ispred Gradske kuće (Klik za uvećanje)

Na kratko je ispred Gradske kuće došlo do prekida govora članova UPSS-a.

Jedan od građana je malo glasnije dovikivao „da mladi odlaze iz zemlje i …

Ostaće nas u ovom gradu malo, toliko koliko ih je i bilo na ovom skupu. Ne znam čemu služe ovakvi skupovi, ako uvek ima ovoliko ljudi, a svi imamo velike probleme – rekao je čovek između ostalog ne vređajući nikoga od organizatora.

Iz UPSS-a su kasnije izjavili da su ovo shvatili kao političku provokaciju (vidi video).  Nezvanično, on je bio sve vreme u koloni, ali je uzvikiva političke parole koje UPSS ne podržava.

Još jedan mladić je istovremeno hteo da postavi samo pitanje (nevezano s ovim prvim), ali su u tom trenutku reagovali pripadnici policije, legitimisali obojicu i udaljili sa skupa.

Predstavnici UPSS-a zatražili su istinu o Jugorosgazu, kao i ukidanja Objedinjene naplate zbog reketiranja građana. Oni takođe traže da se plati za tranzit instalacije toplane kroz stanove čiji su se vlasnici isključili sa mreže daljinskog grejanja, kao i zahtev za obračunavanjem računa za grejanje prema potrošenoj, a ne prema isporučenoj energiji.

Trebalo bi pokrenuti javnu raspravu na nivou grada, da se postave kontrolni kalorimetri na vodovima utroška, a ne na vodovima isporuke. Mi nikakav uticaj nemamo na tu količinu, koliko nama treba. Izuzetno je veliko pitanje cene gasa koju koristi toplana i po kojoj smo mi, Nišlije na neki način primorani da tu cenu plaćamo“, rekao je Miroslav Cvetković iz UPSS-a.

Dok je trajao protest UPSS-a, istovremeno je održan u Nišu i predizborni miting predsedničkog kandidata vladajuće koalicije, Aleksandra Vučića.

U Srbiji se nije desilo do danas da u gradu bude protest u isto vreme kada i vlast pravi skup. Malo nas je ali smo očigledno trn u oku, a dokle god smo trn u oku videće nas“, izjavio je Đokica Jovanović iz UPSS-a.

tekst i foto: D. Vasić

2 Comments

  1. Taj covek sa slike, koji je legitimisan, je jedno krajnje posteno i dobro bice, moj prijatelj. Intelektualac, pametan i posten covek, koji zivi u teskim uslovima, muci svoje muke, ali ipak dosta doprinosi popularizaciji Nisa u jednoj oblasti. Putuje u drugi grad, jer u Nisu nije mogao da se zaposli, roditelj je i pravi prijatelj. Njegov revoljt je zasmetao nekome iz UPSS-a, pa je sada i ponizen i stavljen na stub srama. Nije clan ni jedne politicke partije, i duboko verujem da je skupu prisustvovao zbog toga, sto veruje da su aktivnosti UPSS-a cisti i bez politicke pozadine. Zasto UPSS-u smetaju reci gradjana, koje nisu uvredljive ni po kom osnovu?

    1. Ne smeta UPSS-u njegov pokušaj da iskaže misao, već pokušaj da u pijanom stanju rešava svoje probleme na našim skupovima. Mi jednostavno to ne dozvoljavamo Naši protesti su mirni, bez ikakvih incidenata i dostojanstveni već dve godine. Niko nema prava da remeti pravila naših protesta kojih se svi sugradjani redovno pridržavaju. Prema tome ko hoće s nama, mora se toga pridržavati. A dotični je priveden od strane policije jer je remetio skup, koji je kao i svaki predhodni bio dostojanstven i civilizovan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *