Protest UPSS-a prerastao u žučnu, ali konstruktivnu polemiku Bulatovića i građana (VIDEO)

Protest Udruženja predsednika skupština stanara sinoć je bio drugačiji od dosadašnjih jer je  gradonačelnik Niša, Darko Bulatović izašao ispred Gradske kuće i polemisao sa građanima skoro dva sata. Bilo je oko stotinak građana koji su od Gradske toplane krenuli u protesnu šetnju do Gradske kuće gde je desetak njih bilo „naoštreno“ da istera stvar (nepotizam, korumpiranost, neefikasnost, višak zaposlenih, previsoke račune za grejanje, bespotrebno postojanje Objedinjene naplate i druge pojave u javnim preduzećima) na čistinu. 

 

Sa obe strane se videla doza dostojanstva i uzdržanosti, iako je svako „terao svoju priču“ bez spominjanja bilo kakvih političkih pozadina. „Varničilo“ je sa svih strana.

Građani na čelu sa Đokicom Jovanovićem, Sašom Kostićem i drugima su insistirali na tome da cena grejanja može da se snizi, ako se umanji koeficijent za varijabilno i fiksno obračunavanje grejanja dok je Bulatović kazao da je cena varijabilnog dela doneta uredbom Vlade Srbije i da bi svaka druga odluka, bila kršenje zakona. UPSS je insistirao da bi trebalo otići u Beograd i korigovati stavke ugovora sa „Jugorosgasom“ koji samo u Nišu i Leskovcu fakturiše energente u Srbiji. Bulatović je kazao da Grad Niš nije odgovoran i da nema nadležnosti nad varijabilnim delo računa za grejanje „jer je to republička odluka“.

Tu je Bulatović rekao i da bi trebalo da obe zainteresovane strane sednu za sto i vide na koji način bi valjalo intervenisati, a u skladu sa zakonom.

U početku obraćanja, Bulatović je često bio prekidan upadicama građana i to toliko da je Saša Kostić, predsdnik udruženja morao da reaguje i zamoli za to da okupljeni građani ne prekidaju gradonačelnika. Bulatovićev izlazak pred narod je bio čak jedinstveniji po tome što bi malo koji gradonačelnik izašao na ulicu zbog stotinak građana (ranije se mnogo puta dešavalo) koliko je bilo sinoć ispred Gradske kuće. To je brojka koju može da okupi svako udruženje, a ne zaboravimo UPSS je nekada izvodio na ulice preko 1.000 građana na proteste.

Bulatović je napomenuo da se prvi put susreće sa zahtevom UPSS-a za razgovor o nesumnjivo štetnom ugovoru za Niš sa „Jugorosgasom“.

Razgovor pa tribine vlasti i građana?

Bulatovića je Jovanović na početku protesta ispred Gradske kuće najavio kao zainteresovanog građanina za probleme Nišlija. Jovanović je u jednom trenutku, što se i na snimku može videti, predložio javne tribine u Narodnom pozorištu ili Domu Vojske Srbije gde će prisustvovati građani, a polemiku o javnim preduzećima bi vodili predstavnici UPSS i gradske vlasti. Bulatović to nije ni odbio ni prihvatio, već je rekao da bi pre takvih skupova trebalo sesti i razgovarati. Mislio je na veću delegaciju UPSS-a i Gradskog veća.

Umešao se i policajac

Policajac koji očigledno nije obezbeđivao skup, ali je bio u uniformi promenio je par neprijatnih reči sa gradonačelnikom, očigledno ozlojeđen cenom grejanja. U toj atmosferi koja je prevazišla klasičan dijalog već je bila jedna konstruktivna polemika oko cene grejanja. To što se u raspravu uključilo i uniformisano lice, nije bilo ništa čudno jer je jedna ovakva debata na otvorenom trajala bezmalo sat i kusur vremena.

A šta je bilo posle?

Kada su otišli novinari i mnoge pristalice protesta zbog hladnoće, ispred Gradske kuće se još oko sat vremena između gradonačelnika Bulatovića i dvadesetak građana vodila „unakrsna paljba“ koja je bila suština tog susreta. Bulatović je pokazivao slikama s telefona u kakvom je jadnom stanju niški toplovod, građani su zamerali mnogo toga i to s pravom, ali istini za volju, Bulatović je mnoge stvari „štopovao“…

upss-i-biulatovic-2

Iza svega postoji još nešto. I iza ove zgrade. Šta ako tim pravnicima u toplani dam otkaz. Tužiće firmu i Grad i opet ćemo da platimo duplo više. Sada nema novinara pa mogu da kažem, kažite mi jedno ime koje je zaposleno od kada sam na ovom mestu. Jesam, u toplani sam dopustio jednog varioca da se zaposli da rešava ove havarije… Ja imam dva fakulteta, ne kažem, neko ko nema ni jedan možda je pametniji, ali izgleda da vi mene mnogo ne poštujete kada ne vidite da rešavam sve što je moja nadležnost… – rekao je Bulatović okupljenim građanima kada se završio skup.

M.S./N.M. – foto: UPSS/gradjanin.rs

5 Comments

  1. Ни њему није лако.Можда би човек и хтео да помогне,али му они из Београда не дају.Човек је изашао пред људе,а сетите се да ли је бивши градоначелник то икада урадио за време свог мандата.

    1. Ovi iz Beograda su upravo njega postavili da se ne bi bunio i bio osoba od poveranja, koja ne bi radila za gradjane vec iskljucivo za SNS.

  2. „Ja imam dva fakulteta, ne kažem, neko ko nema ni jedan možda je pametniji, ali izgleda da vi mene mnogo ne poštujete kada ne vidite da rešavam sve što je moja nadležnost… – rekao je Bulatović okupljenim građanima kada se završio skup“.

    Kada je pre uspeo da završi i DRUGI FAKULTET ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *