Protestna šetnja UPSS-a uz podršku sindikata i udruženja

Održan je prvi u nizu od četiri najavljena protesta Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), ali ovog puta uz podršku Vojnog sindikata, Policijskog sindikata, Sindikata Sloga i Centra za zaštitu bankarskih usluga.

Nekoliko stotina građana protestovalo je zbog nepoštovanja zakonskih obaveza prema korisnicima daljinskog grejanja, štetnog poslovanja javnih preduzeća, neisplaćenih plata radnika propalih niških firmi, nepoštovanja zahteva za praznom stolicom u javnim preduzećima, isplate zarada vojsci i policiji u suprotnosti sa zakonom, uništavanja JKP „Gorica“ ali i zbog ostalih problema sa kojima se građani svakodnevno susreću.

Protest je počeo ispred Narodnog pozorišta, odakle se protestnom šetnjom došlo do Skupštine Grada, zatim  do „Objedinjene naplate“ da bi se na kraju završio ispred Gradske kuće. Uz uzvike „lopovi“ i „bando lopovska“ nezadovoljni građani su izvodili „performans“, koji je podrazumevao bacanje toalet papira ispred ulaza zgrada, koje su obišli tokom protestne šetnje uz komentar predstavnika UPSS-a „Ovo im je da im pokažemo kakve emocije gajimo prema njima“.

Ispred Gradske kuće pročitana su pisma podrške Sindikata policije, Sindikata vojske i Centra za zaštitu bankarskih usluga.

U pismu podrške Sindikata vojske istaknuto je da:

Vlast treba da polaže račune građanima, a ne obrnuto. Sindikat vojske podržava svakog građanina, koji se bori za prava koja mu pripradaju.

I iz svih ostalih sindikata, koji su podržali proteste, ističu da će podržati borbu za ostvarivanje svih legalnih i legitimnih prava građana i da zakon treba da važi za sve.

Nastavićemo saradnju i podržavaćemo i dalje Vojni i Policijski sindikat. I vojnici i policajci imaju težak život. I oni su naši sugrađani i sapatnici, kaže Đokica Jovanović, predstavnik UPSS-a.

Bilo je reči i o neisplaćenim zaradama radnicima propalih fabrika.

Sramota je da imaju novca za različite kerefeke, da nema za plate koje su ljudi zaradili. Čemu država koja ne garantuje da će ljudima da bude plaćeno za ono što rade. Godinama ne plaćaju plate, a sramno je ovo što im obećavaju, rekli su predstavnici UPSS-a ispred Gradske kuće.

Protesti se nastavljaju u ponedeljak 27.februara kada će se nezadovoljni građani okupiti ispred crkve Sv. Save u istoimenom parku. Planirano je da se protestnom šetnjom stigne do Toplane.

Nakon toga, najavljen je protest i za sredu 1. marta, ali će okupljanje biti ispred stadiona „Čair“ i planirano je da se dođe do zgrade Elektrodistribucije.

Poslednji u nizu protest, najavljen je za petak 3.mart, kada će se u protestnu šetnju krenuti sa Trga kralja Aleksandra i tada će se obići zgrada Vodovoda, Elektrodistribucje i Parking servisa.

Svi najavljeni protesti počinju u 17 sati i završavaju se dolaskom ispred Gradske kuće.

D.V.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *