Prvi migranti stigli u Divljanu – meštani deci donose odeću, pite i kolače!

Prvih 150 migranata je stiglo u objekte „Divljane“, a među njima polovina su deca, saznaje „Građanin“ u upravi ove ustanove.

Jedan od prvih snimaka migranata u Divljani – foto: gradjanin.rs

Da je Srbin uvek „širokog srca“ pokazuje i pojava od pre nekoliko dana kada su sami meštani ovog i okolnih sela videli da ima puno dece, počeli su da sakupljaju odeću, obuću, počeli da donose hranu, osnovne potrepštine i slično.

Šta se desilo? Prvo je došlo njih petnaestak 31. decembra i mnogi su na to gledali sa raznim predrasudama, a onda su se pojavila deca nešto kasnije i to u bluzicama, trenerkama, a ovde na planini „udario“ minus. Oni su pošli letos i imali su neku jesenju odeću koju su i obukli, ali ovde je jaka zima. Kako su se ti ljudi – meštani okolo brzo organizovali, odmah su počeli da donesu odeću, ali i pite, kolače i slično – kažu nam u upravi.

Većina migranata su iz Avganistana, mada ih ima i iz drugih zaraćenih područja. Kako saznajemo, to su mahom porodice sa decom i u prvi mah se može zaključiti da su iz intektualne klase stanovništva.

Oni ovde imaju tri obroka, grejanje, sve uslove za jedan period boravka. Zima je ovde jaka, ali tu je Komesarijat za izbeglice koji je nabavio sve stvari koje im nedostaju, rečeno je Građaninu.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *