Srećna vam Narodna kuhinja

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Stefan Marković Solow

stefanUcvrcana i za praznike pripremljena Srbija doživeće danas i sutra tradicionalno post-Novogodišnje otrežnjenje. Naizgled, sve je isto kao i prethodnih godina. Posle vanrednih dana, gde neće otišli na posao, u školu, u švaleraciju, sve je spremno za ponovno uspostavljanje reda: red u distribuciji, red na birou, red u pošti, ali, ipak, jedan red nedostaje.

Fali red formiran od postiđenih komšija koji sa spuštenim glavama, noseći plastične kofe, čekaju ispred kamiona na svoju porciju posnog pasulja. Oni sinoć nisu, uljuljkani jeftinim vinom i zasićeni sumnjivim roštiljem, đipali uz banalne kompozicije još banalnijih izvođača, niti su euforično odbrojavali poslednjih deset sekundi 2013. godine.

Njihove želje su skromne. Oni su poželeli samo jedno: da ne budu gladni.

badnajci u nisu 3A mi, iako hronično nervozni, smo po prirodi veseo narod. Volimo da slavimo, da jedemo i pijemo. Što se proslava tiče, posle Nove godine i Božića, nekako nam je najomiljeniji Sveti Nikola. Nije bez razloga baš Sveti Nikola slava sa najvećim brojem svečara. Naime, između ostalog, Nikola je bio poznat po tome što je ljudima tajno davao novac (zvuči vam poznato?). I posle se nađe neki pametni Jevropejac da soli pamet i meša davanje mita sa tradicionalnim svetinikolizmom. Ali šta je sa javnim davanjem novca onima kojima je najpotrebniji?

Gradsko veće grada Niša nedavno je donelo odluku prema kojoj Narodnu kuhinju neće moći da koriste radno sposobni. Na taj način, kako smatra resorni većnik Branislav Ranđelović, izbeći će se nemila, ovogodišnja situacija, kada je ovakav vid socijalne pomoći trajao svega tri meseca. Broj od oko 5500 socijalno ugroženih, koliko sada ostvaruje pravo na usluge Narodne kuhinje, smanjio bi se upola, kada bi se primenila ova odluka. Sve ovo govori mnogo o stanju grada na Nišavi: pre svega, vidimo da je užasno mnogo izglednelih, radno sposobnih ljudi, a drugo, pokazuje ono što odavno tvrdim: za “gradske oce” svi smo samo brojevi; deo statistike.

IMG_7645Međutim, desilo se nešto na šta Ranđelović nije računao: predlog nije usvojen! Zapravo, nije baš da je usvojen, jer se opozicija pobunila, navodno odbranivši prava svih socijalno ugroženih, te se na taj način došlo do ideje da se sa novim pravilima krene od 1. aprila, umesto od 1. januara, kako je Ranđelović prvobitno predložio.

I posle poslednjeg zasedanja Skupštine grada, ostaje neki neprijatan osećaj zbunjenosti, kao posle gledanja Linčovih filmova. Svima, i opoziciji i poziciji, su puna usta Narodne kuhinje, a narod bez kuhinje; gladan. Što je najtužnije od svega ne zna ni kada će tačno ponovo proraditi Narodna kuhinja, te se ponovo sve svodi na puku teoriju i tužna polemisanja i obećanja. Na kraju krajeva, kako neko može i da obeća promenu kod ovako krucijalne stvari, kada već desetak godina ne mogu da promene ni gradske novogodišnje ukrase.

Pošto je izmenjena odluka usvojena, radno sposobnima je ostalo jedino da se mole Svetom Nikoli da utiče na to da do 1. aprila dođe do rebalansa budžeta, pa da nastave da koriste ovakav vid socijalne pomoći, jer im radno mesto zasigurno niko neće osposobiti. Ko bi zaposlio nekog srednjovečnog, porodičnog čoveka, bez nekog naročitog obrazovanja, kada ni mene, sa mojih 25, sa visokim obrazovanjem niko ne šljivi.

romi u prinudnom smestaju 12Čak, eto, dok sam pisao ovaj članak, na vrata mi je pokucala suvonjava bezuba Ciganka, siva u licu, moleći me da joj dam neki dinar jer gladna. Ne lažući je, rekoh joj kako ni sam nemam ni dinara kod sebe, na šta mi je ona uzvratila empatičnim pogledom. Njoj gospodin Branislav treba da poželi srećnu Novu godinu, pa da joj objasni zašto je osuđena da crkava od gladi, dok se basnoslovne količine hrane trpaju u proširene želudce lokalnih političara.

Na kraju, ostaje jedino izjedanje govana, što je omiljena hrana u Srba, dok se ne stvore uslovi za neku manje kaloričnu hranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *