Prvi sveštenici SPC na protestu „Niš bez straha“: Živimo u diktaturi, to mora da se menja

Aleksandar Vučić je prigrabio sve, a nema prava da to radi. Ponaša se kao diktator i tiranin, sve je uzurpirao, narod se ništa ne pita. „Najbolji student Pravnog fakulteta“ na taj način krši i Ustav i zakone. To mora da se menja, govore naizmenično protojereji Miomir Jevtić i protojerej Bogosav Stanković iz Aleksinca, odgovarajući na pitanje Danasa zašto učestvuju na protestima „Niš bez straha – 1 od 5 miliona“.

Klik za uvećanje

Protojereji Jevtić i Stanković su redovni učesnici protestnih okupljanja u Nišu, na koja dolaze svakog petka uveče, prelazeći po tridesetak kilometara, pošto „žive u Aleksincu“.

U prvim su redovima, u razgovorima sa govornicima i građanima, sa kojima „razmenjuju misli“ ili se fotografišu. Retki su sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji se mogu videti na aktuelnim protestima u Srbiji.

Narod u Srbiji je obespravljen i ugrožen, uzeta su mu mnoga prava. Živi u siromaštvu i bedi, mnogi rade za stotinak evra mesečno. Penzionerima je otet deo penzija. Na delu je izdaja Kosova i Metohije. Državni resursi se rasprodaju. Medijski smo uništeni. Naše mesto je ovde, Crkva je uvek bila uz narod, i u vreme komunizma i titoizma…- glasi nastavak objašnjenja ovih sveštenika zašto su deo aktuelnih građanskih protesta.

Na naše pitanje: da li strahuju da bi zbog aktivnog učešća na protestima i istupanja u javnosti mogli trpeti posledice, naši sagovornici odgovaraju različito.

Protojerej Stanković kaže da ne strahuje, dok njegov kolega Jevtić misli unekoliko drugačije:

Posledice će da dođu, ali šta su one u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi naš narod i diktaturu u kojoj živimo?“

 

Z Miladinović (list Danas)

foto: M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *