PSG Niš: Firmi koja namešta tendere 10.6 miliona dinara iz budžeta, ispitati sporni tender „Parking servisa“

Umesto za razne korisne namene, JKP Parking servis u Nišu iznos od 10,6 miliona dinara odlučio je da utroši za kupovinu boja za obeležavanje puteva, naglašavaju iz Pokreta slobodnih građana Niš, i to od beogradske firme „Tehnohemija“ koja kako kažu ima naviku da namešta tendere.

Poverenik Pokreta slobodnih građana za Niš Ivan Jovanović, kaže da je generalni direktor „Tehnohemije“ ranije hapšen zbog nameštanja tendera upravo u Nišu, i da je ta krivična prijava odbačena jer je Matković uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe.

„Dobrica Matković, krajem 2022. godine uhapšen je zajedno sa još četiri osobe zbog sumnje za zloupotrebu u vezi sa nabavkom oko tekućeg održavanja i popravki u Nišu. I tom prilikom javna nabavka je funkcionisala po šablonu da je Tehnohemija podnosila ponudu skuplju od drugih firmi kako bi bila izabrana, što je i danas slučaj sa nabavkom boja za obeležavanje“ – ističe Jovanović.

Iz pokreta zahtevaju da se javna nabavka boja za obeležavanje puteva ispita i da se pokrenu krivične prijave.

„Javna nabavka boja za obeležavanje puteva mora da se ispita i da se pokrenu krivične prijave protiv lica koja žele da zloupotrebe novac građana, kao i da se nameštenim javnim nabavkama i tenderima već jednom stane na put“ – dodaje Jovanović.

Zaključuje da se ovi slučajevi samo nižu, i podseća da su 2017. godine u sklopu nabavke boja za obeležavanje ulica, dva radnika javnog preduzeća predvideli za izgradnju i one boje koje se po zakonu ne koriste i štelovali cene da bi posao pripao određenoj firmi što je tada potvrđeno iz Višeg javnog tužilaštva.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *