Puni hramovi danas na dečji praznik Vrbicu (FOTO i VIDEO)

U Nišu i okolini zadržali su se stari običaji, koji se vezuju za dečji pravoslavni praznik Lazarevu subotu, a u narodu poznat kao Vrbica.

U selu Gornji Matejevac devojčice – lazarice obučene u tradicionalnu srpsku narodnu nošnju idu od kuće do kuće i pevaju pesmice. Pa tako, postoji posebna pesmica koju pevuše dok idu ulicom, kada ulaze u kuću, kada izlaze iz kuće, za domaćina, za baku, za ženu, za momče, devojčicu, za bebu i td.

Uvek ih ima šest u grupi, jedna je „glavna“ i izdvaja se po nečemu, ovde na primer ona nosi plavi venčić, a sve ostale lazarice nose venčiće u roze boji. Devojčice ulaze u dvorište kuće i veselom pesmom zovu domaćina da izađe.

Nije se dešavalo da ih neko odbije, kažu njihove mame, može se samo dogoditi da niko nije kod kuće, pa onda idu dalje.

Nakon igranja i otpevanih pesmica, lazaricama ukućani daju jaja, slatkiše, slaniše ili novac. Sve to stavljaju u posebno ukrašene korpe, koje nose sa sobom i na kraju dele to što su sakupile. Običaj je da nakon obilaska, ponekad i do 50 kuća, glavna lazarica ugosti ostale devojčice.

Praznik Lazareva subota ili Vrbica slavi se u subotu, uoči praznika Cveti. Na ovaj dan majke svečano oblače decu, čak i onu najmanju, od nekoliko meseci. Obavezno na glavu stavljaju venčiće ispletene od vrbice i oko vrata nose zvončiće.

U pravoslavnim hramovima, u popodnevnim časovima se na ovaj praznik služi večernje bogosluženje. Vrba se unosi u crkvu, osveti i nakon toga sveštenik deli osveštene grančice.

Tradicionalno na Lazarevu subotu, rukovodstvo Gradske opštine Medijana poklonima je obradovalo decu Niša, posebno mališane koji žive na teritoriji ove opštine, a ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Teodore.

Na veliki pravoslavni praznik, u narodu poznatiji kao Vrbica najmlađima su deljeni pokloni – za zdravlje i srećno odrastanje.

Vrbica je praznik dece, kojoj je Gradska opština Medijana posvećena u svakom trenutku. Pokloni su simbolični ali na današnji dan imaju veliku vrednost – rekao je predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana, prof.dr Žarko Ranković.

On je podsetio zašto se ovaj praznik zove Lazareva subota.

Prema Jevanđelskom predanju, Hristos je u Vitaniju stigao četiri dana posle Lazareve smrti, oživeo ga i digao iz groba, pa se ovaj praznik slavi i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog. Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „ Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“ – rekao je prof. Ranković.

Dijana Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *