Put do Grčke preko Bugarske

Put do Grčke preko Bugarske preporučujem za severne destinacije: Tasos, Kavala, Aleksandropolis. Ovim putem možete da idete i na Atos (npr. Jerisos, Uranopolis, Amulјani…) ili mesta Asprovalta i Stavros.

bg1

Put počinjem od Niša!

Do granice sa Bugarskom ima oko 105 km magistalnim putem sa ograničenjima brzine na 60 i 80 kmh. Prolazite kroz fantastičnu Sićevačku klisuru sa 13 tunela i sa pogledom na prelepu Suvu Planinu. Zatim vozite dolinom Nišave do Pirota (75 km) i Dimitrovgrada (oko 100 km). Problem na ovoj deonici je velika mogućnost da se pešaci kreću pored puta, posebno na deonici kod Dimitrovgrada. Celom dužinom puta vide se radovi na izgradnji budućeg pravog autoputa E80. Ispred našeg graničnog prelaza je benzinska pumpa OMV.

Prva granica

Moje iskustvo na granici SRB-BG je da nema gužve i za obe strane (Gradina i Kalotina) potrebno je oko 20 min. Jako bitno u letnjem periodu je da niste u talasu automobila turskih državlјana sa nemačkim tablicama koji prave dugačke kolone bez odstojanja.

Za auto nije potreban zeleni karton. Odmah na granici kupite vinjetu (putarina kroz Bugarsku). Cena vinjete za 7 dana je 10 leva ili 5 evra. Ako imate metalne evre, vinjetu možete kupiti na nekoj od benzinskih pumpi, po istoj ceni, odmah posle granice.

BUGARSKA:

 • Kada uđete u Bugarsku menja se vreme (isto vreme kao u Grčkoj) – jedan sat više od našeg vremena – oznaka vremenske zone EEST +0300
 • Valuta je Lev, a kurs je 1EUR=1.95BGN
 • Cena benzina je 2.19-2.57BGN (isto kao kod nas)
 • NIJE POTREBAN ZELENI KARTON za auto (ušteda 2.000 din.), na granici pokazujete samo saobraćajnu dozvolu za auto!

Od granice do Sofije ima 50 km i vozite magistralnim putem, malo širim i u malo bolјem stanju nego kroz Srbiju. Pazite se radara koji uvek stoje kod mesta Dragoman i Slivnica.

Na ulazu u Sofiju (156 km) kod drugog semafora (posle Metroa i Džambo marketa) skrećete desno – pratite znak KULATA! Kulata je granični prelaz sa Grčkom.

Auto put E79 od Sofije do Dupnice
Auto put E79 od Sofije do Dupnice

Kada skrenete desno (prema Kulati) nastavlјate bulevarom koji je trenutno u rekonstrukciji (obilaznica oko Sofije) u dužini od 2,5 km. Radovi se završavaju kod kružnog toka odakle pravo izlazite na nov autoput E79 (otvoren 2012. godine). Autoput E79 prelazi planine i možete probati snagu svog automobila. Ovde je vožnja pravo zadovolјstvo.

Urađeno je 55 km do mesta Dupnica. Sredstvima EU Bugarska intenzivno gradi nastavak autoputa do granice sa Grčkom (Dupnica-Kulata). Radovi su vidlјivi i na nekim mestima su u završnoj fazi.

Posle Dupnice ima još oko 110 km do Grčke. Vozite dobrim magistralnim putem (slično kao put kroz Srbiju od Leskovca do Vranja). Prvi veliki grad je Blagoevgrad (250 km). Autoput seče grad, ali nema nikakvih zadržavanja i usporavanja. Na istoku se vidi ogromna planina Rila sa vrhom Musala (2925 m). Tamo se nalazi poznato zimsko turističko mesto Bansko i najpoznatiji i najveći manastir u Bugarskoj, Rilski manastir, upisan u svetsku baštinu UNESKO.

Klisura Kresna
Klisura Kresna

Posle Blagoevgrada i dalјe vozite dobrim magistralnim putem uz reku Strumicu kroz živopisne zelene predele. Najlepši deo je klisura Kresna. Na ovom delu puta ima nekoliko malih parkinga za odmor, a na oko 280 km, u kanjonu reke Strumice, je najbolјe mesto za pauzu. Tu ćete naći nekoliko restorana sa baštama iznad same reke. Možete popiti kafu za 2 leva.

Parking u klisuri, mesto za odmor
Parking u klisuri, mesto za odmor

Ako nastavite da vozite dalјe, uskoro izlazite iz kanjona reke Strumice, planinski venci ostaju iza vas i dolazite do grada Sandanski (310 km). Na izlazu iz Sandanskog je odličan restoran „Happy“ na samom putu. Ovde obavezno napravite pauzu. U restoranu je odlična ponuda, a cene su kao u Srbiji.

Posle ove pauze, počećete da osećate miris mora i brzo dolazite do Kulate (330 km), granični prelaz sa Grčkom. Međutim, ovde su veliki radovi na novom auto putu i saobraćaj je preusmeren na zaobilaznicu od čak 16 km preko gradića Petrič. Ovo je bilo jedino neprijatno iznenađenje na putu!

Na ovoj deonici puta ima nekoliko benzinskih pumpi (Gasprom, Lukoil, OMV, Shell) i možete platiti evrima, ali se kusur vraća u levovima. Obračun se radi na kasi prema zvaničnom kursu (1.95BGN za 1EUR). Obavezno sipajte benzin jer je u Grčkoj skuplјi!

Druga granica

Nemojte se zbuniti jer je granični prelaz sa Bugarske strane napušten. Ulaskom Bugarske u EU, sistem je postao jedinstven i sve se završava na jednom punktu na Grčkoj strani granice (Promachonas). Kontrolišu se samo vozila sa tablicama koja nisu iz EU zemalјa (Srbija, Rusija, Ukrajna, Moldavija, Turska…) dok vozila sa tablicama: BG, GR, RO, H, SK, CZ… prolaze bez posebne kontrole.

Na ovom prelazu obično nema gužve, a zadržavanje je oko 15-20 min i to samo zbog jako sporog rada dela bugarskih graničara. Za auto je opet potrebna samo saobraćana dozvola (ne treba zeleni karton). Grci lupe pečat u pasoš i uopšte vas ne gledaju (Ela Servia, ela).

GRČKA:

 • Vreme: jedan sat više od našeg vremena – oznaka vremenske zone EEST +0300
 • Valuta: Evro (EUR)
 • Benzin: 1.58-1.70EUR
 • NIJE POTREBAN ZELENI KARTON za auto!

Ulazim u Grčku i vozim odličnim novim autoputem uz reku „Strimonas“ (Strumica). Međutim, sreća traje kratko, tako da saobraćaj prelazi na stari put, a nov napravlјen autoput (Bugarska granica, Serez, Solun) nije ni ove godine pušten u upotrebu.

Ulaz u Grčku, auto put E79
Ulaz u Grčku, auto put E79

Pravac kretanja za sve destinacije je grad Serez. Na pojedinim mestima put je malo lošiji, prelazite iz jedne trake na drugu, ali do Sereza (370 km) stižete jako brzo. Ovde uklјučite sva čula i vozite obilaznicom oko grada. Može da bude velika gužva u saobraćaju. Pratite putokaz: Drama i Kavala. Klјučno mesto za obilaznicu je da na prvoj raskrsnici skrenete levo prema Serezu (piše i Drama, Kavala), a odmah posle 50 metara skrećete desno na zaobilaznicu (putokaz: Kavala). Samo gledajte pažlјivo. Ako promašite idete pravo kroz grad Serez i to nije strašno jer ćete videti lep i veliki grad (vratio sam se putem kroz grad).

Magistralni put Serez-Drama
Magistralni put Serez-Drama

Posle Sereza vozite samo pravo i pratite putokaz Drama i Kavala. Vozite klasičnim grčkim magistralnim putem koji je na nekim mestima širi od pravog autoputa i često bez horizontalne signalizacije (linije na Grčkim putevima su mnogo skupe:-). Kvalitet puta podseća na put od Gevđelije (BJRM) do petlјe za Solun.

Na ovom delu puta počinju odvajanja za različite destinacije na moru.

Prvo odvajanje na putu je ako idete prema Asprovalti, Stavrosu ili Atosu (treći prst Halkidikija, mesta: Jerisos, Uranopolis, ostrvo Amulјani). Treba da se odvojite na raskrsnici posle mesta Nea Zihni (409 km), skretanje desno prema mestu Amfipoli.

Ako idete za Kavalu, Keramoti, Tasos ili prema Aleksandropolisu vozite i dalјe pravo prema Drami i Kavali. Na 420 km dolazite na raskrsnicu gde se put odvaja na desno prema Kavali. Ovaj deo puta je detalјno objašnjen u emisiji SAT patrola preko Bugarske do Asprovalte i Tasosa i možete pogledati video, a ja ću detalјno objasniti put do Atosa.

Znači, posle mesta Nea Zihni (409 km) je odvajanje desno prema mestu Amfipoli. Putokaz za Amfipoli je obeležen i na braon tabli jer se radi o istorijskom lokalitetu!

Ovaj deo puta je dosta dobar, širok i lak za vožnju. Nema mnogo automobila. Posle 20 km dolazite do raskrsnice (428 km) i uklјučujete se na magistralni put Drama-Amfipoli. Na raskrsnici pratite putokaz Amfipoli i skrenite desno.

Lav iz Amfipolija
Lav iz Amfipolija

I dalјe vozite dobrim i širokim magistralnim putem i prolazite skretanja za mesto/lokalitet Amfipoli. Ne ulazite u ovo mesto nego nastavite putem pravo, i na 437 km doćićete do kružnog toka. Ovde pratite putokaz za mesto Nea Kerdilia i Solun (Thessaloniki). Odmah posle kružnog toka prelazite most preko reke Strumice koja se u blizini uliva u more, i odmah posle prve krivine dolazite do statue Lava (Lion of Amphipolis) iz 4 veka p.n.e. Vredi pogledati, napravite pauzu.

Kada krenete dalјe, prolazite podvožnjak ispod autoputa „Egnatia Odos“ i za nekoliko trenutaka sa leve strane ugledaćete ogromno plavo more!!!

Vozite pravo pored prostranih peščanih plaža koje ne deluju mnogo uređeno i za 10-tak minuta dolazite do „popularnog“ mesta Asprovalta (450 km). Vozite samo pravo i prolazite mesto Nea Vrasna (455 km), a zatim put skreće levo i ulazite u Stavros (460 km).

Put uz obalu Halkidikija
Put uz obalu Halkidikija

Kada prođete Stavros nalazite se na početku poluostrva Halkidiki. Vozite dobrim, ali krivudavim, putem pored mora. Ovde uživajte u pogledu na more. Prolazite mesta Olimpijada i Stratoni. Pored puta ima mnogo plaža i uvala do kojih se spuštate zemlјanim putem i koje možete sami istražiti. Za otprilike jedan sat vožnje dolazite do Jerisosa (505 km).

Zeleni tunel ispred Jerisosa
Zeleni tunel ispred Jerisosa

U Jerisosu je jako lepa uređena peščana plaža sa plavom zastavom, široko šetalište i mnogo mobilijara za decu. U samom gradu pored plaže nalazi se auto kamp Jerisos. Na izlazu iz grada postoji još jedan kamp Dafni, ali sa jako lošim izlazom na plažu – ne preporučujem.

Posle Jerisosa, geografski prelazite na treći prst Halkidikija, poznat kao Atos (Sveta Gora). Vozite pravo i dolazite do mesta Nea Roda (511 km).

Camping Comitsa
Camping Comitsa

PREPORUKA: u mestu Nea Roda, skrenite levo kod mega-marketa i pratite putokaz „Camping Comitsa“ (515 km). Odlična peščana plaža i odličan auto kamp. Moja preporuka za kampere!!! Vredi doći do ovog raja!

Ako idete do Uranopolisa (522 km) ili na ostrvo Amulјani u mestu Nea Roda put vas vodi desno i izlazite na drugu stranu poluostrva Atos kod mesta Tripiti (514 km). Trajekt za ostrvo Amulјani polazi na svakih pola sata i košta 10E za auto i 2E po osobi u jednom pravcu. U Uranopolis stižete za 10-tak minuta. Sa ove strane je šlјunkovita plaža. U Uranopolisu je istoimeni auto kamp, a na ostrvu Amulјani je još jedan odličan auto kamp Alikes (peščana plaža).

Napomena: Iz Uranolopisa svakog jutra polazi brod za Svetu Goru. Za odlazak na Svetu goru potrebna je dozvola (Dijamontirion) koja se preuzima u birou Svete Gore u Uranopolisu, ali uz prethodnu najavu iz Srbije i potvrdu traženog termina iz manastira koji želite da obiđete.

Želim Ti prijatan odmor!

Dragan Ilić
http://dragan.ilic.in.rs

9 Comments

  1. Међународна дозвола је потребна, али до сада нисам чуо да су неком тражили. Полиција ме није заустављала. Моја деца су спавала на задњем седишту и то када смо прелазили границу. Нико није коментарисао.

  1. Може. Отвори страну на телефону и сними. Касније у ромингу може да се користи без интернета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *