Putujte minijaturnim svetom u igri „Wunderland“ i upoznajte jedan od najatraktivnijih parkova u Nemačkoj

Društvene igre sa nekom “realnom pričom” automatski su zanimljivije jer znate da okruženje u kojem povlačite poteze, zaista negde postoji. Jedna od takvih igrica je i “Wunderland” koja omogućava da kroz igru obiđete jedan od najatraktivnijih parkova u Nemačkoj – “Miniatur Wunderland”. S obzirom na interaktivnost i ekspresivnost igre, nesumnjivo bi i osobe sa invaliditetom (kojeg god tipa) uživale u njoj.

Do hamburške atrakcije preko “Wunderland” igrice 

Ovaj tematski park nalazi se u Hamburgu, sa minijaturnim reprodukcijama različitih delova sveta, uključujući SAD, Austriju, Švajcarsku, Skandinaviju, a naravno i sam Hamburg. One se prostiru na više od 1300 kvadratnih metara, a društvena igra Wunderland omogućava igračima da na interesantan način putuju kroz ove minijaturne pejzaže i upoznaju njihove znamenitosti.

Pravila igre

Cilj igre je da kroz ovo interesantno putovanje, igrači stignu do unapred određenih destinacija i da tokom igre sakupljaju razglednice.

Igrači putuju sa svojim figurama za igru na različite lokacije na tabli, a kada se ovi delovi nađu na svim lokacijama na odredišnoj kartici, taj igrač zarađuje navedene poene. Svaka oblast takođe ima lokaciju na kojoj igrač može sakupljati razglednice, za koje će dobiti poene na kraju igre. Ko ima najviše bodova pobeđuje”, kaže Nikola Đorđević, student ekonomije i veliki ljubitelj društvenih igara.

Igra se završava kada igrač završi svoj poslednji ugovor ili kada igrač pokaže da je prikupio razglednice iz svih 7 regiona (početni region nema razglednice).

Jednostavna i interaktivna

Laka je za podučavanje, veoma je interaktivna i igra se brzo. Odlična je i za one koji nisu strastveni ljubitelji ovakve vrste igre, jer je lagana, a pritom vrlo zanimljiva.

Daju se zadaci turistima, koje lokacije treba da posete,a turisti ispunjavaju te zadatke. Svaki zadatak nosi određen broj poena, a zavisi od broja igrača. Zanimljiva je igra, jer turisti vole da putuju zajedno, da se kreću u grupama. U svom potezu možeš da pomeriš jednu grupu turista za dva polja, ali možeš da se pomeriš i u tuđem potezu i to je ustvari ono po čemu se razlikuje ova igra od drugih i što je izdvaja i čini zanimljivom“, objašnjava Đorđević.

Namenjena je za 3 do 4 igrača, za uzrast iznad osam godina, mada, uz minimalnu pomoć starijih mogu je igrati i mlađa deca, a i osobe sa smetnjama u razvoju, u zavisnosti od vrste invaliditeta.

Prilagođavanje “Wunderland”-a za igrače sa invaliditetom

Jednostavnost ove igre omogućava lako prilagođavanje osobama sa invaliditetom. Konkretno u ovoj igri, kartice i razglednice svakako upotpunjavaju igru. Samim tim što osobi omogućavaju da nauči nešto novo, podstiču i socijalne veštine”, govori Anđela Rajčević, diplomirani socijalni radnik

Ona smatra da bi se održavanje i usmeravanje pažnje na igru, što se ponekad javlja kao problem, naročito kod dece, moglo da se postigne razgovorom i interesantnim pričama o znamenitostima i zanimljivostima koje su vezane za tu lokaciju, u ovom slučaju sa Wunderland parkom u Hamburgu.

Takođe, dodaje da će, kao i kod većine društvenih igara, u zavisnosti od toga koji invaliditet osoba ima, možda biti neophodna asistencija ili pomoć druge osobe. Na primer, možete koristiti veće figurice ili dati usmena uputstva za igrače sa oštećenjem vida.

Gradjanin.RS / D.N. / D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *