Račun Hitne pomoći odblokiran nakon 18 meseci

Nakon jednoipogodišnje finansijske dubioze od blizu 14 miliona dinara, u kojoj se niški Zavod za hitnu medicinsku pomoć nalazio zbog ogromnog broja tužbi zbog zakasnelih plata ugovorenih i neugovorenih radnika, račun ove zdravstvene ustanove je pre nekoliko dana konačno odblokiran i sada se nalazi „u plusu“. Kako navode iz rukovodstva, kraj mukama je došao kada je Grad uplatio obećana novčana sredstva i time pokrio sva dugovanja.

Hitna-pomoć
foto: gradjanin.rs

Kolaps finansijskog poslovanja niške Hitne počeo je još juna prošle godine, kada je na naplatu pristigao veliki broj tužbi zaposlenih, i kada je krenulo i previranje zbog najavljenog ukidanja stomatološke službe u ovoj ustanovi. Od tada, pa sve do pre nekoliko dana, Zavod je dugovao i dobavljačima potrošnih sredstava i farmaceuskim kućama, ali i neugovorenim radnicima.

Skupština je odobrila 14 miliona dinara a Grad je uplatio nešto malo manje od toga, kako bi mogao da interveniše ukoliko nas i nakon deblokade neko od saradnika ne blokira nekim sitnim iznosom i maltene mi smo ćutali da je novac stigao sve dok ljudi iz RFZO nisu videli da imamo novac na računu, jer su jedino tako pristali da nam uplate sredstva za materijalne troškove pošto su ranije ona momentalno bila skidana zbog nagomilanih utuženja, istakao je za Građanin dr Slavoljub Živadinović, direktor Hitne.

Kako je dodao Živadinović, odmah nakon toga, na račun im je pristigla i tranša novca u iznosu od 10 miliona dinara, tako da je Ustanova praktično u dva dana dobila 24 miliona, što je za njih, kako kažu, od izuzetnog značaja.

-To ne znači da ćemo sada biti bukvalno „u plusu“, jer imamo dobavljače koji nisu još tužili, ali ćemo i to platiti, a platili smo i  školarinu našim ljudima koji su na specijalizaciji na Medicinskom fakultetu, tako da ćemo svakako nadalje paziti na svaki dinar, dodao je dr Živadinović.

Podsećamo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je pre nekoliko nedelja dobio i nov sanitet od Republike, tako da, kako sada ocenjuju u rukovodstvu, zaposleni umnogome „lakše dišu“, i svih 7 mobilnih ekipa na raposređenim punktovima na teritoriji Niša funkcioniše sasvim normalno.

Dugogodišnji medijski radnik i snimatelj niškog dopisništva RTS-a Dragan Živanović, koji godinama zajedno sa kolegama prati dešavanja u Nišu, pozdravlja ovakvu odluku lokalnog rukovodstva.

-Nimalo nema dileme da je Ustanova poput Hitne pomoći neophodn svim sugrađanima, i potrebna nam je dobro organizovana, osposobljena i sa zadovoljnim lekarima i osobljem koje radi tamo, tako da je to zaista dobar potez i možda je to trebalo uraditi i mnogo ranije, ali svakako da je to od izuzetne važnosti za sve nas, istakao je za „Građanin“ kolega Živanović.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *